Slovak
Telekom, a.s.

Jose Severino Perdomo Lorenzo

José Severino Perdomo Lorenzo
CEO
Slovak Telekom

Aj v minulom roku sa nám zavedením praktických opatrení podarilo zlepšiť našu uhlíkovú stopu a energetickú účinnosť a zmierniť nepriaznivé účinky klimatických zmien. Výsledok: Teraz máme „zelenú“ sieť a 100 percent našej spotreby elektrickej energie pokrývajú obnoviteľné zdroje energie. V spoločnosti Slovak Telekom spĺňame najprísnejšie normy ochrany životného prostredia a zaviedli sme systém environmentálneho manažérstva podľa ISO 14001 img.

Digitalizovali sme naše procesy a komunikujeme online namiesto na papieri. Pri nakladaní s obalmi, odpadom a elektronickým odpadom sa riadime princípmi obehového hospodárstva. V roku 2022 sme spustili pilotný projekt na výkup starých mobilných telefónov a zapojili sme sa do medzinárodnej iniciatívy „Dobrá vec“ tým, že sme pomohli zachrániť mokrade na Žitnom ostrove. Spolupracujeme s neziskovou organizáciou EEV Živica, ktorá sa zaoberá environmentálnym vzdelávaním, a spoločne pripravujeme projekt, ktorý deťom vysvetlí životný cyklus elektronických výrobkov a význam zberu a recyklácie elektronického odpadu.

Digitálne technológie zohrávajú dnes v živote ľudí kľúčovú úlohu. Potrebujeme občanov s digitálnou gramotnosťou, ktorí budú pôsobiť uprostred digitálnej spoločnosti, a nie na jej periférii. Z tohto dôvodu pokračujeme v programe „ENTER“, ktorý je zameraný na rozvoj digitálnych zručnosti detí a seniorov. Na Slovensku nemá polovica všetkých občanov starších ako 65 rokov žiadne digitálne zručnosti. Pre túto cieľovú skupinu sme odštartovali druhý ročník podporného programu „Pripravený na digitálny vek“. 

Pri všetkom dôraze na strategické riešenia je však podľa nášho názoru dôležité vedieť reagovať aj na neočakávané situácie. Tento rok sa v našej spoločnosti odohrali dve tragické udalosti. Jednou z nich je konflikt na Ukrajine a druhou vražda dvoch mladých ľudí z komunity LGBTI+. Pre nás je akákoľvek nenávisť voči skupinám a jednotlivcom, či už na základe farby pleti, pohlavia, sexuálnej orientácie alebo náboženstva, absolútne neprijateľná. Nižšie nájdete popis nášho úsilia o pomoc pre ľudí, ktorí utiekli pred vojnou, ako aj informácie o ďalších vybraných aktivitách. 

Dúfame, že to bude pre vás zaujímavé a poučné.  

José

 

Rýchly prehľad: Najdôležitejšie fakty

Trhy, obchodné segmenty a podiely na trhu

 

Spoločnosť Slovak Telekom je s takmer 40-percentným podielom na trhu vedúcou telekomunikačnou spoločnosťou na Slovensku, a to v segmente firemných ako aj súkromných zákazníkov.

Počet zákazníkov/zákazníčok

 

Mobilné telefonovanie: 2 446 000
Pevná linka: 856 000
Širokopásmové pripojenia: 798 000
TV predplatitelia: 673 000

Počet zamestnancov/zamestnankýň

 

535

Účasť spoločnosti Deutsche Telekom AG od roku

 

2000

Certifikovaná podľa

 

ISO 9001 img:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 50001 img:2018
ISO 27001
ISO 27018
ISO 22301
ISO 20000-1

Ďalšie informácie na internete

 

Spoločenská zodpovednosť – Telekom

Ocenenia, členstvá a spolupráca/účasť na politických dialógoch (národných/medzinárodných)

Ocenenia:

Via Bona Slovakia 2021 – „Dobrý partner v sociálnom spolunažívaní“ pre program digitálneho vzdelávania „ENTER“

Členstvá:

Business Leaders Forum – Fórum popredných spoločností

AmCham – Americká obchodná komora

SAEC – Slovenská agentúra pre elektronický obchod

CTF – Fórum pre komunikačné technológie

RUZ – Republiková únia zamestnávateľov

AHK – Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora

ITAS – IT Asociácia Slovenska

PPP – Partnerstvá pre prosperitu

ETNO – Asociácia európskych operátorov telekomunikačných sietí

SCC – Slovenský okruh pre dodržiavanie predpisov

ENTER – Digitálne vzdelávanie pre deti

Na Slovensku vyučuje viac ako 50 percent učiteľov informatiku bez toho, aby absolvovali príslušné odborné vzdelanie. Tento problém má za cieľ vyriešiť reforma učebných osnov, na ktorej v súčasnosti pracuje skupina odborníkov, avšak jej praktická realizácia sa neočakáva skôr ako v roku 2026. Ale naše deti nemôžu čakať tak dlho. Preto Telekom v roku 2020 spustil program „ENTER“. Cieľom tejto iniciatívy je prispieť k zlepšeniu výučby informatiky na školách, zvýšiť záujem detí o technológie a programovanie a vyvinúť rôzne prototypy, riešenia a inovácie na podporu kvality života a ochrany životného prostredia.

V rámci programu ENTER sa nám podarilo zrealizovať niekoľko aktivít a iniciatív. Napríklad v spolupráci s neziskovými organizáciami AJ Ty v IT a SPy, ktoré podporujú používanie hardvéru vo výučbe, sme vyškolili už viac ako 750 učiteľov. Školám sme rozdali mikrobity v hodnote viac ako 350 000 eur a odučili sme viac ako 25 000 hodín informatiky. Minulý rok sa po prvýkrát konala Programiáda ENTER, kde tímy zo základných a stredných škôl prezentovali svoje prototypy založené na riešeniach Microbit. Nechceme však propagovať len tých najlepších, ale chceme, aby technológie zaujali širšiu skupinu detí a podnietiť ich k experimentovaniu. Prostredníctvom rôznych opatrení sme vytvorili bezpečné a podnetné prostredie pre dievčatá a pre deti so zdravotným postihnutím. V minulom roku sme sa zamerali na deti so sluchovým postihnutím. Projekt INAK Future bol šitý na mieru sociálne znevýhodneným deťom. V rámci projektu Informatika 2.0 podporujeme učiteľov. Učiteľom na základných a stredných školách sú distribuované komplexné učebné plány založené na štátnom vzdelávacom programe. V závislosti od úrovne obtiažnosti, vlastnej úrovne kompetencií a úrovne vedomostí žiakov si potom môžu zvoliť vhodný plán.

Podpora vo vzdelávaní

Digitálne technológie priniesli obrovský pokrok, ale sú tiež spojené s mnohými negatívnymi aspektmi. Vzdelávanie a školenia môžu odstrániť mnohé z týchto negatívnych účinkov. Žiaľ, vzdelávanie sa v najnovšom prieskume hodnôt na Slovensku nedostalo ani do prvej desiatky. Aby sme dosiahli spoločenský pokrok a vyhli sa ešte väčšej polarizácii a rozdeleniu, ako máme dnes, mali by byť súčasťou riešenia na úrovni škôl aj ocenenia „Najlepší učiteľ Slovenska“ a „Cena Komenského“. Tieto ocenenia majú pomôcť učiteľom a riaditeľom škôl zlepšiť klímu v školách, zaviesť moderné vyučovacie metódy a zvýšiť podiel dobrých a vysokokvalifikovaných učiteľov v spoločnosti. Napríklad v oblasti technológií sa podporujú interdisciplinárne vzdelávacie prístupy. V praxi to znamená, že žiaci vypracujú projekt v sérii vyučovacích hodín, na ktorých kombinujú vedomosti z rôznych oblastí učiva, napríklad z informatiky, biológie, chémie atď.

ENTER – Pripravený na digitálny vek

I keď globálna pandémia COVID 19 urýchlila digitalizáciu našej spoločnosti, mnoho ľudí a sociálnodemografických skupín je z nej stále vylúčených. Napríklad 50 percent seniorov vo veku nad 65 rokov na Slovensku nemá žiadne digitálne zručnosti. Aj keď oni sami nemusia mať veľký záujem o vstup do IT spoločnosti, nedostatok zručností v tejto oblasti môže značne ovplyvniť kvalitu ich života. Z tohto dôvodu sme v októbri 2022 vyhlásili druhé kolo nášho programu financovania „Pripravený na digitálny vek“. 

V prvom ročníku sa seniori učili základné zručnosti, napríklad ako používať smartfóny a počítače na udržiavanie kontaktu s blízkymi a nájsť potrebné informácie (napríklad otváracie hodiny lekárskych ordinácií a pobočiek bánk v okolí), ako aj ako vykonávať jednoduché programátorské úlohy.

Pomoc pre Ukrajinu

Začiatok roka 2022 bol poznačený vypuknutím vojny na Ukrajine. To viedlo k tomu, že na Slovensko utiekol veľký počet rodín s deťmi. Odvtedy prekročilo ukrajinské hranice smerom na Slovensko viac ako 850 000 utečencov. Mnohí z nich boli na ceste do iných krajín, zatiaľ čo iní sa tu rozhodli dočasne usadiť. Počas najväčšej vlny zriadila spoločnosť Slovak Telekom na hraniciach tri predajné miesta, na ktorých utečenci dostávali bezplatné telefónne karty s počiatočným kreditom 10 eur. Tieto karty si mohli vyzdvihnúť aj na ktoromkoľvek inom predajnom mieste spoločnosti Slovak Telekom. Prednostne sme vybavovali telefonické spojenia na Ukrajinu a z Ukrajiny a v ubytovacích zariadeniach sme pre utečencov poskytovali bezplatné Wi-Fi pripojenie. Komunikácia však nebola jedinou potrebou zúfalých ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny. Potrebovali tiež materiálnu, psychologickú, emocionálnu a právnu podporu. Spoločnosť Telekom darovala viac ako 110 000 eur a zriadila bezplatné horúce linky, prostredníctvom ktorých môžu utečenci stále využívať psychologickú pomoc, právne poradenstvo a ďalšie dôležité informačné služby.

Životné prostredie

Záleží nám na našej Zemi. Sme si vedomí, že jej zdroje nie sú nevyčerpateľné a berieme to do úvahy v našich rozhodovacích procesoch. Jedným z najväčších zaťažení je spotreba elektrickej energie našimi technológiami. Preto vynakladáme maximálne úsilie na to, aby sme túto elektrinu získavali z udržateľných zdrojov. Naše úsilie bolo úspešné: Teraz prevádzkujeme 100 % zelenú sieť. Okrem problematiky dodávok energie sa zaoberáme tiež technickými zariadeniami a zariadeniami, na ktorých je založená naša sieť, ako aj ich životnosťou a spotrebou elektrickej energie. V našich obchodoch dbáme tiež na udržateľnosť. Niektoré z našich predajní majú napríklad oveľa menej displejov, viac recyklovateľných materiálov a množstvo ďalších zmien, ktoré prospievajú životnému prostrediu.

Aby naši zákazníci mohli zostať pripojení, potrebujú koncové zariadenia a tie si zase vyžadujú aktualizácie. Dodržiavame princíp obehového hospodárstva. Preto prenajímame koncové zariadenia na pripojenie k internetu a TV (set-top boxy a WLAN img smerovače), renovujeme ich a vraciame do hospodárskeho cyklu. Naši zákazníci môžu svoje staré mobilné telefóny odovzdať v našich predajniach. Týmto spôsobom zariadenia nekončia na skládkach, ale sa recyklujú. S naším slovenským recyklačným partnerom môžeme týmto starým zariadeniam vdýchnuť nový život tým, že ich použijeme ako recyklované materiály alebo konečné produkty v stavebníctve. Dobrým príkladom je zámková dlažba pred jedným z bratislavských supermarketov, ktorá bola vyrobená z recyklovaných materiálov.

Okrem opatrení, ktoré priamo súvisia s dopadom nášho podnikania na životné prostredie, sa zaväzujeme k udržateľnosti tiež podporou iniciatív na opätovné zalesňovanie a ochranu vody. V minulom roku sme napríklad uzavreli partnerstvo s regionálnym združením ochrancov prírody v Bratislave. Cieľom našej spolupráce pri záchrane mokradí na Žitnom ostrove je čiastočne kompenzovať našu uhlíkovú stopu.

Mehr... Alle News