Magyar
Telekom Nyrt.

Rékasi Tibor
a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója

A fenntartható fejlődés a környezet- és klímavédelem különleges hangsúlyozásával a Magyar Telekom Plc. központi kérdése, valamint vállalkozási elkötelezettségének központi eleme. Emiatt a vállalat már 2016 óta áramának 100%-át megújuló energiaforrásokból szerzi. Ez amúgy ia Deutsche Telekom AG összes leányvállalatának kötelező feltételévé vált. Energia-ellátásunk biztosítására és környezetvédelmi okokból azt a stratégiai célt tűztük ki, hogy 2030-ig mi magunk000 MWh zöld energiát hozunk létre. A Magyar Telekom Plc. fenntarthatósági stratégiája keretében az új klímacél (a Scope 1- és Scope-2 kibocsátások 84%-os csökkentése telephelyi alapon) immár a T-Systems Hungary Ltd.-re is érvényes. A CO2-kibocsátások megtakarítása mellett a CO2-kompenzáció továbbra is a stratégia egyik központi eleme. Ezzel a magyar vállalkozások már nyolc éve klímasemlegesek, és a Magyar Telekom továbbra is ezt a stratégiát követi, hogy a Deutsche Telekom AG 2025. évi klímasemlegességi céljához hozzájáruljon.

A digitalizáció, a Magyar Telekom központi üzlete a klímavédelemnek ismert módon jót tesz. Célunkként tűztük ki, hogy 2030-ig ügyfeleink 100%-át országos szinten gigabites csatlakozásokkal látjuk el.

A 3G-hálózat, valamint a megfelelő mobiltelefon-berendezések és vezérléstechnika lekapcsolását 2022-ben sikeresen lezártuk. Ez összesen 2 100 bázisállomást és 9 rádióhálózat-vezérlő berendezést érintett anélkül, hogy közben ügyfeleinknél romlás vagy panasz állt volna elő. A 3G img img lekapcsolása jelentős energia-megtakarítással, a hálózati struktúra egyszerűsítésével és hatékony frekvencia-hasznosítással is járt.

A mobiltelefon-hálózat modernizálása a vállalat tartós ügye, és a frissítések 60%-a már 2022 végére befejeződött. Ez az intézkedés sok előnnyel járt, mint pl. a lényegesen lecsökkentett energiafogyasztás, és magától értetődően jobb hálózati kapacitások és magasabb minőség is.

A mobil telefonhálózatnál még sok további innováció is van a hatékony és takarékos energiafogyasztás értelmében (pl. a használattól vagy a napszaktól függő közvetítési funkciók). Ezzel az energia-megtakarítás további 2%-kal növelhető. A üvegszálas kiépítés is folytatódik. A gigabites lefedettség gyorsan növekszik. Így az elmúlt évben további 400 000 háztartást csatlakoztattunk az üvegszálas hálózatra. A Balaton környéke és egy sor nagyváros már most teljes 5G-lefedettséggel rendelkezik. Az év végéig az 5G-bekötés a magyar lakosság 18%-át érte el. A digitalizáció esetében kizárólag műszaki céloknál többről van szó. Így 2030-ig 6 millió ember digitális kompetenciáját akarjuk optimalizálni. 2 millió ember számára ezt már elértük a képzési ajánlatainkkal. Ide olyan programok tartoznak, mint a “Digitális szülők” a gyermekek online védelmére, “Legyél Te is! Most generációs”  program az idősek digitális bevonására, vagy “Mobildonor” a digitális részvétel támogatására mobiltelefonos hozzáféréssel.

 

Egy pillanással: A legfontosabb tények

Piacok, üzleti területek és piaci részesedések

 

A Magyar Telekom Magyarország vezető ICT-szolgáltatója, és széles termék- és szolgáltatáspalettát kínál ügyfeleinek, mint telefon, szélessáv, TV és IT. A Magyar Telekom kiáll a magas minőségért, a megbízhatóságért és a szolgáltatások átfogó választékáért. Innovatív megoldásainkkal élharcosok akarunk lenni, és alakítani akarjuk a piacot. A Magyar Telekom Csoport három alapvető üzleti területen tevékenykedik:

  • Vezetékes és mobil szolgáltatások magán ügyfelek részére (Telekom)
  • Szolgáltatások kis- és középvállalkozások részére (Telekom)
  • ICT-megoldások nagy ügyfelek részére (T-Systems).

Hála a hatékony vezetési struktúránknak innovatív szolgáltatási és üzleti potenciált fejleszthetünk azáltal, hogy rugalmasan reagálunk az ügyféligények változásaira és a piac kihívásaira, valamint a legmodernebb csúcstermékeket és csúcsszolgáltatásokat nyújtjuk. A Magyar Telekom magyarországi leányvállalatai különféle márkanevek alatt kínálnak tartalmat, médiát és egyéb, nem csatlakozáson alapuló szolgáltatásokat. A csoport nemzetközi leányvállalatai integrált és alternatív távközlési szolgáltatóként tevékenykednek Délkelet-Európa piacain.

Ügyfelek száma

 

Magyar Telekom:

  • Mobiltelefon - ügyfelek száma:950 457
  • Vezetékes hálózat - összes kapcsolat:308 071
  • Internet - kiskereskedelmi széles sávval rendelkező ügyfelek összesen:539 939
  • TV - TV-s ügyfelek összesen:378 608

Munkavállalók száma

 

073 (A Magyar Telekom konszern, beleértve az összes magyar leányvállalatot is)

A Deutsche Telekom AG részesedése

 

2000 óta

Tanúsítva

 

ISO 9001:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018  
ISO 50001
ISO 27001
ISO 22301
ISO 37001

További információk az alábbi honlapon

 

https://www.telekom.hu/about_us/about_magyar_telekom/principles/quality_guarantees

Saját CR-beszámoló

 

A Magyar Telekom kötelezte magát arra, hogy éves CR-jelentést hoz nyilvánosságra. A beszámolókat teljes mértékben a GRI-szabványoknak megfelelően készítik el (2016-tól GRI-szabvány). Így megfelelnek az átláthatóság és a nemzetközi összehasonlíthatóság elvének. 2007 óta a Magyar Telekom minden évben teljes körűen betartja a nemzetközi sztenderdeket. A GRI-kritériumoknak való átfogó megfelelést minden beszámoló esetében független megbízhatósági jelentés keretében állapították meg, amelyet a PricewaterhouseCoopers az ISAE 3000 img nemzetközi szabványnak megfelelően hitelesített. Emellett fenntarthatósági jelentésünk olyan adatokat tartalmaz, amelyek részben megfelelnek a SASB követelményeinek. További információk a vállalat fenntarthatóságáról az éves fenntarthatósági beszámolókban találhatóak.

Kitüntetések, tagság és együttműködés/részvétel politikai dialógusokban (nemzeti/nemzetközi)

  • Tagság: FTSE4Good img Index, FTSE Russel ESG img Ratings
  • Tagság: Fenntarthatóságo index CECE SRI
  • ESG-Rating az MSCI-től: AAA (egy CCC-től AAA-ig terjedő skálán:)
  • ESG-Rating az ISS-től: B Prime (egy D-től A+-ig terjedő skálán)
  • CDP-Rating (klímaváltozás): A-
  • Legjobb fenntarthatósági jelentés 2022 – Deloitte Green Frog Award
  • Magyar Telekom Központ és T-Systems – BIG SEE 2022 építészeti kitüntetés (közszektor és gazdaság kategória)
  • Kreatív Magazin – Content+Marketing Award (CMA, Tartalmi és Marketing kitüntetés) 2022: “Üzeneted érkezet” POKET x Telekom nyilvánosságra hozatal - bronzérem
  • Kreatív Magazin – Influ-kitüntetés: “Üzeneted érkezet“ POKET x Telekom nyilvánosságra hozatal - bronzérem
  • Magyar PR-szövetség – PR kiválósági díj Magyarország (PREXA) – “Üzeneted érkezet“ POKET x Telekom nyilvánosságra hozatal - aranyérem

Kitüntetések a diverzitás területén:

  • PwC Award: A legattraktívabb vállalkozás a telekommunikációs szektorban (ötödik éve egymást követően)
  • A legattraktívabb munkaadó a telekommunikációs szektorban 2022-ben - kezdeményező szervezet: Randstad
  • Zyntern Jobportal körkérdés „Big Beginner“, A legjobb választás fiatalok számára: a legattraktívabb munkaadó, 1. hely
  • Családbarát munkaadó, arany kitüntetés – Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (Gemeinnützige Organisation für ein familienfreundliches Ungarn)
  • “#Mutiholdolgozol (#zeigmirwoduarbeitest) nap” 1. hely a vállalkozási kategóriában
  • Hrpwr – A világra nyitott vállalkozás kitüntetése; Toleráns vállalat" díj

Tagság a diverzitás területén:

  • Egyenlítő Alapítvány a nők egyenjogúságáért
  • HBLF Sokszínűségi Charta, Magyarország
  • Esélyegyenlőségi Munkaadói fórum

WWF Magyarország

A WWF Magyarország öt kisvárosban a lakosság partnerségével megvalósította a természetes vízkonzerválás projektjét. A cél a klímaváltozás miatti vízszűke megszüntetése. A Magyar Telekom a programot olyan ellenőrző rendszer rendelkezésre bocsátásával támogatja, mellyel a könyezetbarát megoldások sikeres megvalósításával szerzett adatokat a lehető legtöbb helyen hasznosítani lehet. A hirtelen lefolyású klímaváltozás felelős az extrém időjárási jelenségekért, melyeket ma már érezhetünk. Itt lehet szó olyan, hirtelenül fellépő viharokról, melyek felhőszakadással járnak, amit villámárvizek követnek, majd ismét hetekig nincs egy csepp eső sem. Súlyos aszály bármelyik évszakban felléphet, de nyáron a hőhullámok miatt még tovább romlik a helyzet. Ugyan a városi lakosság is megszenvedi ezeket az időjárási szélsőségeket, de a kis falukban élő, mezőgazdasággal foglalkozó emberek számára a szélsőséges időjárási feltételek kiszámíthatatlansága egzisztenciális fenyegetést jelent. Vannak viszont természetesen megoldások, melyek hozzájárulnak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítéséhez. A klímaváltozás miatti vízhiány a leghatásosabban úgy küzdhető le, ha pl. az esővizet nem a vízelvezető rendszerekbe vezetik, hanem alkalmas helyeken természetesen módon tározzák azt.

Okostelefon-adományozási kezdeményezés

A Magyar Telekom és a “NIOK” alapítvány jótékonysági kezdeményezést indított a rászorulóknak okostelefonok szétosztására.

Míg nálunk számos, már nem használt okostelefon halmozódik a fiókban, másiknál nem egyszer még egyetlen működőképes készülék sincs. Ez sokak számára Magyarországon jelentős hátrányt jelent ezekben az időkben.

Ezek az emberek nem vehetnek részt a digitális oktatásban. Nem jutnak információhoz, orvosi ellátáshoz, és még munkát sem találnak. Felismertük a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy egy nonprofit szervezettel együttműködve szolidaritást mutatunk az iránt, hogy megoldjuk a rászorulók eszközhiányát. Így az elmúlt évben276 végberendezést (okostelefon, tablet és laptop) adtunk ajándékba.

Klímavédelem a Magyar Telekomnál

Önkormányzati napenergia projekt a munkavállalók számára
Az előző évben is dolgoztunk az önkormányzati napenergia projektünkön. Dolgozóink alkalmat kaptak arra, hogy a saját állományunkból 200 napelemet béreljenek. Köszönetképpen a klímavédelmi intézkedések iránt történő elkötelezettségükért és hozzájárulásukért kedvezményeket kaptak, mint pl. egy további nap szabadság.

Zöld 1 GB
2019 óta lehetővé tettük, hogy azok az ügyfeleink, akik ugyanolyan fontosnak tartják a klímaváltozás elleni küzdelmet, mint mi, klímabarát opciót válasszanak. Ez a világszerte egyedülálló ExtraNet Green 1 GB opció.  Azok az ügyfelek, akik az elmúlt évben az ExtraNet Green 1 GB opció mellett döntöttek, garanciát kaptak tőlünk arra, hogy az adataik átviteléhez szükséges energiamennyiség egyenértékét saját napelemes rendszereinkkel generáljuk. Ezt az opciót évről évre egyre több ügyfél veszi igénybe.

#GreenMagenta
Azért, hogy az erőforrások pazarló felhasználásának káros környezeti hatásait csökkentsük, 

  • figyelünk, hogy a vállalatnál a nem használt eszközöket úgy hasznosítsuk, hogy eladjuk, bérbe adjuk vagy adományként odaadjuk ezeket a munkatársaknak vagy külső partnereknek;
  • más telephelyeken is bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést;
  • javítjuk a műszaki berendezések hatékonyságát a meglévő szerződések frissítésével, a gyűjtőhelyek rendszeres megújításával és ennek megfelelő kommunikációval.

A társaság fő célja az, hogy működési folyamatait a lehető legkisebb környezeti hatással végezze. Különösen figyelünk hálózati technológiánk korszerűsítésére, javítására és újrafelhasználására. A végberendezések újrafelhasználási aránya az ügyfeleknél több mint 30 százalék.

Betartjuk az összes érvényes törvényi előírást, és honlapjainkon tájékoztatjuk ügyfeleinket a régi eszközök és használt akkumulátorok ártalmatlanításának különböző lehetőségeiről. Ennek a hulladéknak a mennyisége csökkent, bár lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek, hogy a visszavett régi eszközöket kicseréljék, és árengedményt kapjanak az új eszközökre.

Mi kizárólag olyan termékeket árusítunk, amelyeket az Európai Unió energiahatékonynak minősített. Termékeink a hatályos magyar törvények szerint is megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak. A hasznos élettartamra, az újrafelhasználásra, az újrafeldolgozásra, a felhasznált anyagokra és a javítási lehetőségekre vonatkozó gyártói nyilatkozatok a részletes adatokkal együtt elérhetőek minden üzletünkben. Minden nálunk vásárolt hálózati berendezésnek magas energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelnie. 

Sokszínűség és elfogadás

A 2021-ben kidolgozott új fenntarthatósági stratégiánk kulcspontjai a teljes mértékben befogadó munkakörnyezet megteremtése és a szolgáltatásokhoz való 100%-os hozzáférés biztosítása 2030-ra. 

A legfontosabb eredmények és fejlesztések 2021-ban:

A hiányosság megszüntetése
Tapasztalataink szerint a változatos vállalati kultúra támogatása mérhető üzleti előnyökkel jár. Így az elmúlt évben továbbra is stabilan 50 % a nők aránya az ügyvezetésben, és 2025-re a nők 35 %-os arányát célozzuk meg a teljes vezetői szinten. 2020 szeptembere óta fenntartjuk kvótarendszerünket, amelynek értelmében minden vezetői pozícióra legalább két képzett női jelöltet kell kiválasztani. 

Szülői szabadságok és ismét munkába állás
A munkavállalóink megtartásának fontos lépése egy új szülői szabadságokra vonatkozó és ismételt munkába állási folyamat kidolgozása volt. Ez a folyamat segítséget nyújt a szülői szabadságra való felkészülésben, továbbá lehetőséget nyújt a kapcsolatok ápolásában távollét idején és a munkába való visszatérés tervezésében. A munkavállalók útmutatót kapnak, amely lépésről lépésre végigkíséri őket a folyamatok során, és információkat nyújt a rájuk és a családjukra vonatkozó ellátási jogosultságokról, továbbá a szülői szabadság hivatalos előkészítési folyamatáról. Ilyen módon célzottan meg lehet tervezni a szülői szabadságot és a munkába való visszatérést.

A nyári szünet első napjára megszerveztük a gyermekkel rendelkező dolgozóink számára a #Mutiholdolgozol akciót. Meghívtuk őket a központunkba, és a gyermekek játékos módon ismerhették meg szüleik napi munkafolyamatait. A kb. 500 gyermek, akiket központunkban köszönthettünk, megismerték a robottechnikát, játszottak KI-vel és VR-rel, többet megtudtak a vezetékekről, üvegszálakról és az Internetről, és megtekinthették a mobil internetes hozzáférést támogató járművünket, melyet zenei fesztiválokon alkalmazunk. Volt egy virtuális Minecraft-játszótér is, ahol a gyermekeknek alkalmuk nyílt arra, hogy a Logiscool-pártfogókkal fejleszthették a jövő Telekom-munkahelyét. 

E-learning img az öntudatlan előítéletesség témájában (Unconscious Bias)
A magyar nyelvű, nyílt forráskódú képzési anyagunk az öntudatlan előítéletekről számos vállalatnak segített a befogadó kultúra fejlesztésében. Ezt az anyagot továbbra is ingyenesen bocsátjuk a nyilvánosság rendelkezésére.

Befogadás
Több éves szünet után örömmel folytatjuk a Romaster Alapítvány támogatását, ahol két hátrányos helyzetű, tehetséges roma diák oktatását és mentorálását támogatjuk. A 2021/2022 tanévben támogatásunkat két középiskolás, míg a 2022/2023 tanévben egy középiskolás és egy felsőfokú oktatásban tanuló kapta meg. Mindketten havi ösztöndíjat és egy személyes mentor támogatását kapják.

A fogyatékkal élők jó munkafeltételeinek támogatása már régóta hagyomány nálunk. E filozófiával összhangban HR-területünket kibővítettük egy DE&I szakemberrel, aki támogatja nálunk az akadálymentes felvételi folyamat és a munkakörnyezet fejlesztését. A negyedik negyedévben indítottunk egy kommunikációs kampányt, hogy dolgozóinkat tájékoztassuk a vállalatnak a fogyatékkal élők számára és más egészségügyi ügyekben nyújtott támogatásokról és eljárásokról. A vezetők is segítő tájékoztatást kapnak a mozgássérülteknek megfelelő team-menedzsmentről. Dolgozóinkat, akik korlátozott munkaképességük megállapítására komplex eljárásnak akarják magukat alávetni, egy további szabadnappal és pénzügyi segítséggel támogatjuk.

Az elmúlt évben a Telekom-közösség széles spektrumának indításához elindítottuk az ERG-t (Employee Resource Groups). LGBTQ&Allies Community – a Magenta Pride Community – a Pride-hónap során nagyon aktív volt. Olyan rendezvényt szervezett, melyen egy “szivárványcsalád”, mely két apából és ikreikből áll, vázolta a magyarországi adoptációs tapasztalatokat két, azonos nemű szülő esetében. A Magenta Pride Community ezen kívül megszervezte a részvételt a Christopher Street Day 2022 rendezvényen Budapesten. A Magenta Pride Community tagjai, a vállalat dolgozóinak első közössége ezen felül más közösségeket is támogat tanácsadási kínálattal és tapasztalatcserével. 

2022 júniusában alapították a Women@Telekom Community-t. A munka befejezése után egy kerti partin, alkoholmentes cocktailok mellett vitakört tartottak a Telekomnál lévő nők aktuális helyzetéről. A rendezvény és a közösség szponzorai a vállalat női vezetői és igazgatói.

2022 negyedik negyedévében az év végi kampány keretében minden dolgozó számára közös értékeinket hangsúlyoztuk, és további közösségeket hívtunk életre: Akadálymentes Telekom, Savale! Közösség a roma dolgozók és családjaik támogatására.

Az elmúlt évben ismét a gyakorlatot is beleértve a vezetői fejlesztés állt nálunk a középpontban. Kommunikációs kampányainkban az éves impulzus-körkérdésekhez tematizáltuk emellett a “Safe Space” jelentőségét a lelki ellenállóerő vagy reziliencia számára. Az elmúlt évben a biztonságos Compliance-Reporting weboldalunkat is a legújabb szintre hoztuk, és felhasználtuk az ehhez kötődő kommunikációs kampányt, hogy dolgozóinak még jobban tudjuk tájékoztatni az összes szisztematikus és kulturális kezdeményezésről, melyekkel a munkahelyi pszichológiai biztonságról gondoskodunk.

Corporate Governance

Bemutattuk és megvalósítottuk a DT konszernszintjén érvényes, átdolgozott “Konszern-irányelv az Employee Relations-hoz” és a “Sokszínűség, esélyegyenlődés és kötődés” konszern-irányelvet, és tovább folytattuk a 2021 megindított “20212025 Equal Opportunities Plan”-t.

“Hello Biznisz” oktatási platform, “D Plan” digitalizációs program (SOHO, SMB)

A “Hello Biznisz” oktatási platform kiegészítéseként a Magyar Telekom életre hívta a “D Plan” programot. Ez a közepes méretű vállalatokat támogatja a digitális kompetenciáik javításában. A koronavírus megmutatta, hogy a digitalizálás magában még nem garancia a gazdasági sikerre. De a vállalatok tudatosítsák magukban, hogy a digitális eszközök és megoldások használata a modern világban elengedhetetlenné vált. Mégsem teszi az összes közepes vállalkozás, néhányan félnek felvállalni a kihívást. A Telekom “Hello Business D Plans” egyszerű, könnyen érthető, gyakorlati útmutatást nyújt a vállalkozásoknak, valamint kész digitális esettanulmányokat, amelyek a program weboldalán minden érdeklődő számára elérhetőek.

A digitális üzleti terveket (vagy D-tervet) azért fejlesztették, hogy a tényleges vevői elvárásokra reagáljanak. Foglalkozniuk kell azokkal a valós problémákkal és ügyekkel, melyekkel a közepes vállalkozások konfrontálódnak. A Telekom az elmúlt években ezeket a megoldási kezdeményezéseket figyelemmel kísérte. Reprezentatív felmérésünk azt mutatja, hogy a világjárvány óta az ügyfelek magasabb elvárásokat támasztanak a vállalatok digitális jelenlétével szemben, mivel egyre inkább online üzletelnek. Az átlátható és megbízható internetes jelenlét döntő jelentőséggel bír a vállalat kiválasztásában. Az internetes keresések információt nyújtanak az árakról, az elérhetőségekről és a vásárlói véleményekről. A gyakorlati útmutató mostantól elérhető, és célja, hogy a vállalatok önállóan - külső segítség vagy akár jelentős beruházás nélkül - digitalizálási intézkedéseket hozhassanak. A szükséges lépések gyakran nem is járnak nagy ráfordítással.

A Telekom valamennyi “Hello Business D tervezete” valós sikertörténeten alapul. Ebből minden vállalat levezethet ötleteket, hogy a saját digitális fejlesztését hogy végezze fokozottan. A példák a siker bevált receptjeit tartalmazzák. Az érdeklődő Small Offices/Home Offices (SOHO), valamint a kis és közepes vállalkozások emellett további digitalizálási terveket kapnak. Ezek mintául szolgálnak a profitszerző képességük javítását célzó egyszerű intézkedésekhez. Ebből a célból a más vállalatoktól származó megoldások könnyen átvihetők a saját vállalatra, és így tanulási sikerekhez vezetnek.

A “D Plans” projekt 2021 augusztusi megkezdése óta 28 terv készült el.

A témákhoz tartozik az e-mail-marketing, a content-marketing, a számlázás, időmenedzsment, adatelemzés és adatkezelés. Ezen időszak alatt a projekt mintát 10 960-szer (Conversions) töltötték le. A 36,1 százalékos konverziós ráta nagyon magas.

Digitális szülők

A Magyar Telekom a Hintalovon Alapítvánnyal, a gyermekek jogainak védelmét szolgáló szervezettel együttműködve egy “Digitális szülők” elnevezésű oktatási programot indított. Aki a XXI. században gyermeket nevel, annak a digitális térben ki kell ismernie magát. Gyermekeink gyakran találkoznak online előre nem látott veszélyekkel, és szülőként mi vagyunk felelősek azért, hogy gondoskodjunk a biztonságos virtuális környezetről, hasonlóan ahhoz, mint ahogy naponta a pszichikai környezetünkben tesszük. Végül is a szülők feladata, hogy gyermekeiket megvédjék az interneten. A digitális gyermekneveléshez csak kevés minta és tapasztalati példa van, de ugyanúgy megtanulható, mint a normál szülői kompetenciák. A szülőket képessé akarjuk tenni arra, hogy a digitális eszközöket, platformokat és megoldásokat tudatosabban és hatékonyabban használják, és így gyermekeiket is jobban tudják támogatni ezen a területen. 

A gyermekek hatékony védelme már az analóg életben is kihívás, és az online világban sincs ez másként. A “Digitális szülők” kampány célja a tájékozott digitális kompetencia kifejlesztése. Itt többek között a következő kérdéseket kell megválaszolni: Ki a felelős azért, hogy digitális biztonságot nyújtson a gyermekeknek? Mit tehetnek a szülők? Milyen beállításokat kell elvégezni a gyermek végberendezésén, hogy biztonságosan közlekedjen az interneten? Mit kell átgondolni, mielőtt valamit a közösségi médiára posztolunk? 

A kampány videoklipjei már 2022. október 20. óta futnak az interneten és a közösségi médiában. A téma szakmai tartalmai, valamint a szülők számára készült részletes útmutató a gyermek végberendezésének beállításához a tudatosdigitalis.hu weboldalról hívhatók le. 

A kampány célja, hogy felhívja a szülők figyelmét a gyermekeikre leselkedő lehetséges veszélyekre az interneten, és arra ösztönözze őket, hogy tudatosan és biztonságosan osszanak meg tartalmakat a közösségi médiában. A szülők az online körkérdésünket a speciálisan erre készült Microsite-on tölthetik ki, és így megítélhetik saját posztolási szokásaikat, és szakemberektől kaphatnak megfelelő segítséget. A mi szerepünk az volt, hogy teret adjunk a témának, fontos kérdéseket vetettünk fel és társadalmi párbeszédet kezdeményeztünk. Az ügy mellé állt több ismert magyar influencer is, akik a megfelelő online viselkedés hívei. A hozzászólásaik, valamint az általuk felvetett kérdések nagyon hatékonynak bizonyultak hatókörünk bővítésében és az emberek bevonásában. A program több mint 4 millió embert ért el, és több mint 30 000 résztvevő töltötte ki a kérdőívet. A program a kampány során számos vitát váltott ki, és ez az érdeklődés nem csökken.

Legyen a Generation Now tagja!

2019-ben a Magyar Telekom egy új programot vezetett be kifejezetten idősebb polgárok számára, ahol a fiatalok digitális ismereteket adnak át nekik. Korra való tekintet nélkül minden polgártársunknak lehetővé szeretnénk tenni a digitalizálás előnyeinek feltárását úgy,hogy internetes hozzáférést biztosítunk, valamint segítjük őket digitális készségeik fejlesztésével is.

A Magyar Telekom által végzett reprezentatív tanulmány keretében meghatározták azoknak az idősebb embereknek a speciális igényeit, akik érdeklődnek az új fejlesztések iránt. Sokan már most is rendelkeznek bizonyos digitális kompetenciákkal. A 65 év feletti emberek 53 százaléka rendszeresen közlekedik az interneten, közülük 35 százalék naponta. A neten az időseket főként a hírek (74%) és az e-mailek írása (67%) érdekli, míg 26%-uk használja a közösségi médiát, 14%-uk pedig online is vásárol.

A megkérdezettek többsége úgy gondolta, hogy internetes ismeretek nélkül nehezebb az élet: A megkérdezettek 55%-a teljesen egyetértett ezzel a kijelentéssel, 28% csak részben. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezett megfelelő internetes ismerettel. Azok, akik nem használják az internetet, szeretnének többet tudni róla, de azt mondták, a tanulási folyamathoz segítségre van szükségük, amelyet viszont a fiataloktól szeretnének megkapni. Az internetet nem használó, megkérdezett idősek 38%-a nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne elfogadni a segítséget a tinédzserektől. Még a 80 év feletti korcsoportban is 40% szeretné igénybe venni a kezdeményezés keretében kínált segítséget.

Az elmúlt évben hibrid formátumban folytattuk a programot. Lassanként visszatértünk a jelenléti rendezvényekhez, de nyitva hagytuk az online tananyag fejlesztésének lehetőségét. 220 rövid videót és képi útmutatót hoztunk nyilvánosságra nyolc témában a program saját weboldalán. A “Gen NOW – a nagyszülőket is beleértve! ” program 2019. november 6-án indult el országosan. A programban időközben 16 városban több iskola és nyugdíjas vesz részt. Az online képzések bevezetésének köszönhetően ma még több embernek van lehetősége részt venni a kezdeményezésben, tartózkodási helytől függetlenül. A program több mint 750 000 embert ért el, és 53 000 idős és diák vett részt a jelenléti rendezvényeken vagy az online kínálatban.

Mehr... Alle News