Crnogorski
Telekom A.D.

 

Dina Tsybulskaya
CEO Crnogorski Telekom

Preuzimanje odgovornosti za okolinu i društvo važan je aspekt upravljanja za Crnogorski Telekom. Kroz partnerstva s raznim interesentima iz javnog i neprofitnog sektora, dosljedno smo predani promovisanju relevantnih načela.

Uvjereni smo da u pravednom društvu niko ne smije biti zapostavljen. Želimo svima da pružimo priliku da optimalno iskoriste potencijal digitalnog svijeta. Pristup internetu za nas nije samo tehnički izraz. Naprotiv, to je izraz društvenog učestvovanja.

Dušan Banović
Chief Officer for Core Services and Digital Transformation
Crnogorski Telekom

 

Na prvi pogled: Najvažnije činjenice

Tržišta, poslovna područja i tržišni udjeli

 

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikaciona kompanija u Crnoj Gori. Tržišni udio Crnogorskog Telekoma iznosi 54,30 procenata u području fiksne mreže, 43 procenata u širokopojasnim uslugama i 33,25 procenata u području TV-a. U području mobilnih komunikacija, Crnogorski Telekom ima tržišni udio od 33,12 procenata.

Broj klijenata   Fiksna telefonija: 101 200
Širokopojasni: 78 300
TV: 81 200
Mobilni postpejd: 260 000
Mobilni pripejd: 120 400
Broj zaposlenih   518
Učešće Deutsche Telekom AG od   2005
Sertifikovano prema  

ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018 

Više informacija na internetu   www.telekom.me
Sopstveni izvještaji o korporativnoj odgovornosti   Dodatne informacije o obavezi korporativne odgovornosti Crnogorskog Telekoma mogu se naći u tekućem godišnjem izvještaju. 

Nagrade i članstva

Crnogorski Telekom je član sljedećih organizacija:

  • Crnogorski savjet za strane investitore
  • Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro)
  • Privredna komora Crne Gore
  • Udruženje poslodavaca Crne Gore
  • Udruženje crnogorskih menadžera 

Crnogorski Telekom je 2021. godine dobio sertifikat Poslodavac Partner kojim se prepoznaje strategija upravljanja ljudskim resursima kompanije i rezultati u odnosima sa zaposlenima.

Konkurs za dobrotvorne projekte „Za svako dobro“ održan posljednji put

Nakon sedam godina, konkurs za prikupljanje sredstava „Za svako dobro“ za velike projekte iz područja društveno odgovornog ponašanja sada se ukida. Naravno, ne bez praćenja prošlogodišnjih pobjednika kroz završnu fazu razvoja njihovog projekta. Ovaj konkurs smo završili jer smo donijeli stratešku odluku da organizujemo slične konkurse s fokusom na inovacije i startup kompanije. 

Finansirani projekti „Za svako dobro“ potiču između ostalog iz sledećih oblasti: Obrazovanje i kultura (medijska kompetentnost i upotreba digitalnih tehnologija za međugeneracijsko obrazovanje, obuka mladih u MINT img (matematika, računarstvo, prirodne i tehničke nauke i tehnologija)-predmetima , upotreba digitalnih tehnologija za kulturni razvoj i promociju), zaštita životne sredine, inkluzija i digitalno učešće. Ukupna godišnja sredstva za konkurs iznosila su  30 000 eura i od 2014. podržano je gotovo 40 projekata od posebne društvene važnosti sa oko 210 000 eura.

Fondacija „Budi human“ (Budi čovjek) samo je jedan od mnogih primjera uspješno finansiranih projekata. Ona prikuplja donacije za djecu koja pate od rijetkih bolesti, kojima je potrebno liječenje u inostranstvu i čiji troškovi nisu u potpunosti pokriveni iz državnih izvora. Ova fondacija osnovana je uz podršku konkursa „Za svako dobro“ i u posljednje četiri godine prikupila je donacije u ukupnom iznosu od 1,1 milion eura za djecu kojima je potrebno liječenje u inostranstvu.

 

Telekom4Schools

Od 2007. godine, Crnogorski Telekom je svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori omogućio besplatan pristup internetu. Inicijativa je nastavljena i 2021. godine, dovodeći besplatan mobilni internet u stotine seoskih i prigradskih škola jer u Crnogorskom Telekomu smatramo da nijedna škola ili dijete ne smiju biti zaostali u obrazovanju. 

Udruženje Telekom za dobrovoljni rad

2021. godine, Udruženje za dobrovoljni rad Crnogorskog Telekoma je nastavilo sa svojim aktivnostima s ciljem promocije principa društveno odgovornog ponašanja kako u kompaniji tako i van nje. Udruženje se udružilo sa više partnera i organizovalo sadnju drveća u glavnom gradu Crne Gore. U saradnji sa nadležnim tijelima za transfuziju krvi u Crnoj Gori, udruženje je sprovelo i akciju davanja krvi za zaposlene i menadžere Telekoma.

Univerzitet Crne Gore postaje dio gigabitnog društva

Crnogorski Telekom i Univerzitet Crne Gore (UCG) potpisali su 2020. godine ugovor vrijedan 2,1 milion eura na rok od 15 godina, o povećanju brzine prijenosa svih internet veza između različitih univerzitetskih odjeljenja za 100puta. Univerzitet će tako postati dio gigabitnog društva, što će značajno poboljšati uslove rada i funkcionalnost nastavnog osoblja i univerziteta u cjelini i otvoriti obećavajući novi razvojni potencijal. Usluge se UCG-u pružaju besplatno. 

Psihološko telefonsko savjetovanje tokom zaključavanja za vrijeme korone

Klinički centar Crne Gore, najveća bolnica u zemlji, u saradnji sa Crnogorskim Telekomom pokrenuo je 2020. godine psihološku telefonsku konsultaciju na telefonski broj 1555. Za vrijeme pandemije virusa korona, građanima bi trebala biti dostupna adekvatna psihološka podrška. Virtuelni pozivni centar je bio donacija kliničkom centru, a pozivi na 1555 su bili besplatni.

Prvobitno je ova inicijativa trebala je da traje između tri i šest mjeseci, ali s obzirom na postojanost pandemije, odlučili smo da nastavimo nuditi ovu uslugu i 2021. godini.

Psihijatrijsko odjeljenje kliničkog centra ukazalo je da se kod svih ljudi tokom pandemije može očekivati porast stresa i anksioznosti. Ovo se uglavnom manifestuje kao strah od bolesti ili smrti, socijalne isključenosti i karantina usled virusne infekcije. Nakon toga često slijedi strah od gubitka, nemogućnosti rada u izolaciji i strah od nezaposlenosti, kao i osjećaj nemoći kada je u pitanju zaštita najbližih.

Inteligentni krajnji uređaji i usluge za djecu u zapostavljenom položaju

Zajedno s partnerima njemačke neprofitne organizacije Help, Crnogorski Telekom pruža pametne telefone sa besplatnim uslugama osobama iz ekonomski i socijalno ugroženih grupa (n pr. romska etnička grupa) koji rade u javnim ustanovama na projektima upravo za te grupe. To im omogućava da efikasnije obavljaju svoj posao.

Matematički kengur

Crnogorski Telekom podržao je organizaciju najvećeg matematičkog takmičenja za osnovce u Crnoj Gori. Uprkos virusu korona, 2021. nekoliko stotina djece iz tri crnogorska grada učestvovalo je u ovom pilot projektu, poznatom kao „Matematički kengur“ ili „Kengur bez granica“. Sljedeće godine planira se da se organizuje još veće takmičenje s partnerima iz neprofitnog sektora.

Mehr... Alle News