Deutsche
Telekom IT
Solutions
Hungary

László Kónya, CEO, Deutsche Telekom IT Solutions Hungary

László Kónya
CEO
Deutsche Telekom IT Solutions Hungary

A Deutsche Telekom IT Solutions Hungary a szociálisan felelős vállalatvezetés (CSR) iránti elkötelezettségét nagyon komolyan veszi, és azt a célt tűzte ki, hogy üzemi folyamatait, szolgálatait, a kormányzati és a teljes vállalkozás aktivitásait olyan módon szervezi meg, mely pozitívan hat ki a társadalomra, környezetre és gazdaságra egyaránt. Ez a munka egy szakadatlan folyamat, és összhangban van az Egyesült Nemzetek fenntarthatósági céljaival, valamint anyakonszernünk CR-küldetésével. Fenntarthatósági és CSR-stratégiánk támogatja a digitális fenntarthatóságot és inklúziót, a kibocsátások csökkentése révén a klímavédelmet, és a fair részesedést az értékes képzési esélyekben és diverzitásban.

Az olyan proaktív klíma- és környezetvédelmi intézkedések, mint a közvetlen és közvetett energiafogyasztás mellett a CO2-kibocsátás csökkentése, a a fenntarthatósági stratégiánk központi eleme. Helyi szinten számos kezdeményezéssel gondoskodunk a nagyobb fenntarthatóságról és környezetvédelemről, így pl. az épületek ökobarát megoldásaival, flottás járművekkel, ingázással és hulladékkezeléssel. A vállalat az energiahatékonyságát a hálózatok és számítóközpontok modernizálásával, valamint az elektromos járművek számára több töltőhelyet kínálva javítja. A további intézkedések a hibrid járművek arányának növelése a járműflottában, a kerékpártároló létesítmények kiépítése, és a “Ride IT” bérelhető kerékpár-opció biztosítása, mellyel alkalmazottaink környezetbarát módon járhatnak a munkába. Rendezvényeink megszervezésénél a fenntarthatóságnak van a legmagasabb prioritása.

Több CSR-projektet hajtunk végre a különösen hátrányos helyzetű gyermekek programozási kompetenciájának fejlesztésére, mint például a Szendrőlád és a hősök projektet. A fenntarthatósági kampány havonta a legkülönfélébb érdekes témákat állítja a fókuszba, hogy a dolgozóink mindennapi életét összhangba hozzuk a fenntarthatóság koncepciójával. Ugyanígy használt számítógépeket is adományozunk iskoláknak.

Alkalmazottaink és ügyfeleink bevonásával a vállalat megmutatja, hogy a technológiának milyen pozitív hatása lehet a társadalomra. Olyan szolgáltatások kínálatával, melyek a fenntartható gazdasági növekedést támogatják, innovatív megoldásokkal (pl. az oktatásban), szociális inklúzióval, és a felsőoktatási intézményekkel és településekkel létrehozott innovációs partnerséggel a telekommunikációs és IT-infrastruktúra hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé válik. 

Speciális oktatási kezdeményezésünk, a “Szendrőlád és a hősök” keretében kollégáink különösen hátrányos családból származó 50 gyerek számára tartanak programozási képzést. Ezzel az egyéni támogatással a gyermekeknek a siker nagyobb esélyét nyitjuk meg a további képzésük útján. Az egyetemekkel fennálló intenzív együttműködés révén egész Szlovákiában a jövő generációk képzésébe invesztálunk. Így finanszírozzuk az ösztöndíjprogramokat, az innovációs projekteket, a kiválasztott karokat, az Ideathon-versenyeket és a “méretre szabott” szakmai oktatási tanfolyamokat.

Meggyőződésünk, hogy a sokszínű és befogadó csapatok növelik a teljesítményt és az üzleti értéket, ezért stratégiai jelentőséggel bírnak a vállalat számára. A sokféle háttérrel, perspektívával és tapasztalattal rendelkező munkaerő a vállalatot egyre inkább innovatívabbá és ellenállóbbá teszi.

Olyan rendszerezett megoldási kezdeményezést alkalmazunk, mely a tudatosság képzésén, valamint helyi iniciatívákon, programokon, projekteken, kampányokon és rendezvényeken alapul. Fenntarthatósági stratégiánk kinyilvánított célja, hogy hozzájáruljunk a Deutsche Telekom küldetéséhez, és helyi intézkedésekkel nyújtsunk támogatást. Folyamatosan fejlesztünk folyamatokat és eljárásokat a társadalomra és a környezetre gyakorolt befolyásunk megítélésére, mérésére és irányítására.

 

Ránézésre: A legfontosabb tények

Piacok, üzleti területek és piaci részesedések   A DT IT Solutions Hungary a T-Systems, DTBS, DT Technik és TelIT szállítási telephelye, nem a helyi piacokon aktív.
Ügyfelek száma   Több mint 1000 végügyfél az anyavállalaton keresztül
Munkavállalók száma   5 100
A Deutsche Telekom AG részesedése   2006 óta, a Deutsche Telekom AG 100%-os leányvállalata
Tanúsítva:  

ISO 9001 img:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018  

További információk az   https://www.deutschetelekomitsolutions.hu/ 

Kitüntetések, tagság és együttműködés/részvétel politikai dialógusokban (nemzeti/nemzetközi)

Tagságok és együttműködés/részvétel politikai dialógusokban:

  • Amerikai Kereskedelmi Kamara
  • Német Kereskedelmi Kamara 
  • HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency)

#GreenMagenta-program

Az IT Services Hungary T-System legnagyobb közeli telephelye. 5 100 munkavállalójával az ITSH a legnagyobb ITC-munkáltató Magyarországon. A négy telephelyen végzett üzleti tevékenységünk hozzáadott értéket teremt, de elkerülhetetlen hulladékot is termel. Úgy döntöttünk, hogy optimalizáljuk ökológiai egyensúlyunkat, és gondoskodunk a környezettudatos vállalati kultúráról. Ezzel összefüggésben főként a következő projektekre fordítjuk figyelmünket:

Mill Park - zöld tüdő
2018 nyarán a Deutsche Telekom IT Solutions dolgozói Budapesten új helyre költöztek, a hétemeletes Mill Park irodakomplexumba (Budapest, IX. kerület), amelynek területe meghaladja a 35 000 m2-t. A komplexum elnyerte a környezetbarát épületekre vonatkozó LEED tanúsítási rendszer arany fokozatát. A komplexum 25%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos üzlethelyiségek, mert az irodák többsége a napfénynek köszönhetően napközben elegendő természetes fényt kap. Az épület optimális tájolásának köszönhetően passzív napenergiát is használ, és ezen kívül távfűtésről is gondoskodik. A homlokzati elemek szigetelőképessége megfelel az klímasemleges épületekre vonatkozó előírásoknak, míg a tetőre napelemes paneleket telepítettek. Az esővíz szintén fontos szerepet játszik, mivel azt a parklétesítmények öntözésére és WC-öblítésre használják. Ilyen módon a vízfogyasztás a hagyományos irodaépületekkel szemben kereken 75%-kal csökkenthető.

Szelektív hulladékgyűjtés
A szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék keletkezésének elkerülése két olyan környezetvédelmi cél, amelynek a Deutsche Telekom IT Solutions nagy jelentőséget tulajdonít. Az egész irodakomplexumban az újrahasznosítható hulladékokat és a maradékanyagokat környezetbarát módon lehet szétválasztani, összegyűjteni és továbbítani a hulladék-feldolgozó vállalatokhoz újrahasznosítás céljából. Az étkezésre kijelölt területeken speciális újrahasznosító tartályokat helyeztek ki a műanyag, a papír és a maradék hulladék szelektív gyűjtésére. Szétválasztjuk a vállalkozásban keletkező műanyag hulladékokat, nyomtatópatronokat, elemeket és elektronikai hulladékokat. A hulladékok továbbításakor és újrafeldolgozásakor betartjuk a megfelelő hulladékgazdálkodási irányelveke és kritériumokat. 

Először gondolkozzon, utána nyomtasson
Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy alapvetően a papír nélküli iroda megvalósítása a követendő cél, de odáig még hosszú az út. Habár még mindig használunk papírt, de a papírhasználatunkat és a nyomdai anyagokra vonatkozó fogyasztásunkat minimálisra csökkentjük. A cég étkezésre kijelölt területein tartók vannak felállítva az újrahasznosításra szánt használt papír gyűjtésére. A nyomtatók felett használati útmutatók találhatóak, amelyek a környezetbarát fénymásolási és nyomtatási módszereket ismertetik. Nyomtatóink fekete-fehér és kétoldalas nyomtatásra vannak beállítva. Ezzel papírt és tintát spórolunk. A budapesti irodánkból száműztük a nyomtatott plakátokat. A hagyományos plakátok vagy hirdetőtáblák helyett most LCD-kijelzőket helyeztünk el az előcsarnokban és a liftekben.

A “Szendrőlád és a hősök” projekt

Az elmúlt négy évben oktatási programunk keretében 30 kollégánk tanított programozást a szociálisan különösen hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. Szendrőládon 50, Pécsett 20 gyermek vett részt ezeken a jelenléti rendezvényeken. A digitális inklúzió és a gyermekek oktatása mellett a projekt ezen kívül támogatja az alapvető ismeretek közvetítését a technika, IT-infrastruktúra, IT-Tools és oktatási segédeszközök területén.
 

Ride IT

2020 -ban a Deutsche Telekom IT Solutions Hungary cégnél eldördült a “Ride IT” kezdeményezés startpisztolya. Ezzel szeretnénk dolgozóinkat abban támogatni, hogy a munkába járáshoz környezetbarát módon használják kerékpár- és E-Scooter-flottánkat. 

2022. július 25. óta a flottát 20 új E-Bike-kal egészítették ki. Ezzel 33 vállalati kerékpár áll rendelkezésre a környezetbarát szállítás támogatására.

Rendezvénysorozat a lelki jólét köröl

Szerencsére a lelki egészség és annak jelentősége évek óta egyre inkább a köztudat középpontjába kerül, és sokan felismerik, hogy a lelki jólét ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség. Tudatában vagyunk annak, hogy munkatársainknak talán valamivel több támogatás és bátorítás szükséges, különösen ezekben a nehéz időkben. A lelki egészség témájának előírásai 2022-ben is folytatódtak, de ahelyett, hogy bizonyos hónapokat határoztunk volna meg erre, olyan előadássorozatot szerveztünk, ami egész évben tartott. Így az elmúlt évben négy rendezvény, és kis körben több mint tíz csoportos megbeszélés volt. A programon kollégáink közül szűken ezer fő vett részt.

Life Journey – közösen és egymásért

Büszkék vagyunk arra, hogy a DT-ITS-ben a munkakörnyezetünket régóta a sokszínűség és a nyitottság határozza meg. Ez egyre inkább kifejeződik a “Life Journey – közösen és egymásért” kezdeményezésben, melyen több mint 5 000 dolgozónk vesz részt. Itt a fogyatékkal élő kollégák alkalmat kapnak a találkozásra, és elfogadást, támogatást kapnak. 

A Deutsche Telekom IT Solutions e kezdeményezése a kéthetente tartott virtuális megbeszéléseken minden fogyatékkal élő kollégát, az ő segítőiket és családtagjaikat szívesen fogadja.

PET-kalózok akcióban a Tisza-tavon

A Deutsche Telekom IT Solutions társadalmi munkás segítői egy napra “PET-kalózok” lettek, és a Tisza-part területén kb. 1,5 tonna hulladékot gyűjtöttek.

A PET-kalózok önkéntes napjának meghirdetése nagy visszhangra lelt, így végül 80 kollégánk jött el Budapestről, Debrecenből és Pécsről Dinnyéshátra, ahol megkezdték a hulladékgyűjtést. A csapat fele kenukkal kiment a vízre, és így közelítette meg a szennyezett parti területeket, hogy ott hulladékot gyűjtsenek. A gyűjtéssel egyidejűleg a hulladék szétválogatását is elvégezték, és az újrahasznosítható PET-palackok, valamint az üveg- és fémcikkek külön zsákokban landoltak. Sok volt a tennivaló. A különösen szennyezett területeken a gumicsizmák minden lépésére recsegtek a műanyagpalackok a lomb alatt.

A délután során a két csapat cserélt, és a nap végéig a Tisza-tó parti területét 240 teli zsák hulladéktól mentesítették. Ez 1,5 tonna hulladéknak felel meg, melyből legalább 60 százalék (üveg, fém, műanyag) újrahasznosítható.

Ott segíteni, ahol legnagyobb a szükség!

Ügyvezetésünk 5 millió forint közvetlen adománnyal támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját. De ami tényleg meglepett minket, az a társadalmi munkás segítőink váratlanul nagy lelkesedése. Percek alatt több mint száz kolléga jelentkezett önkéntes munkára a hét közben tartott és a hétvégi projektekre. A következő területeken különösen sokat hatott az elkötelezettségük:

Adományozási akciók
Minden telephelyen szerveztünk segélyakciókat, és átvettük a segítséget tartós élelmiszerek és higiéniai cikkek formájában. A hozzánk beérkező adományokat a segélyszervezeteken keresztül osztottuk ki szükséget szenvedő embereknek.

A társadalmi munkás segítők elhelyezési lehetőségeinek javítása Mátészalkán
A Magyar Telekom Mátészalkán egy üres épületet bocsátott rendelkezésre a határon szolgáló önkéntes segítők elhelyezési lehetőségeire. A hét során és hétvégén szűk húsz kollégánk dolgozott, hogy a 900 négyzetméteres területű épületet a lehető leggyorsabban berendezzük az önkéntes segítők elhelyezésére. Az épület takarításával kezdték, elvégezték a festési munkákat és a kisebb javításokat, és bútorokat szereltek össze.

Fordítási munka az ukránok számára
Az ukránul beszélő kollégáink mindig készen álltak a segélyszervezetek nyelvi támogatására.

Társadalmi munka a budapesti Ökumenikus Segélyszervezet irodájában
Az elmúlt hetekben a kollégáink több tonnányi adományozott segélyárut válogattak szét és adtak tovább a segélyszervezeteknek. Az adományokat naponta kellett válogatni, csomagolni és szállításra előkészíteni. Egy szűk tucat kollégánk elvállalta ezeket az elengedhetetlen feladatokat, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet számára új adományok átvételét lehetővé tegyék.

Társadalmi munkás segítség a reptéren
Az aktuális ukrajnai helyzet alapján sok családnak, akik rokonokhoz és barátokhoz akartak utazni, a Liszt Ferenc Repülőtéren a felszállásig néha órákon keresztül kellett várakoznia. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért “Gyerekbarát területet”, ill. egy játszósarkot rendezett be. Kollégáink ezt a játszósarkot napi három műszakban felügyelték. 

Társadalmi munkás segítők a határon
Kollégáink három napra elutaztak az Ökumenikus Segélyszervezet barabási központjába, hogy a menekültek fogadását előkészítsék, élelmiszert osszanak és a logisztikai feladatokban besegítsenek. Öt kollégánk két műszakban utazott a határra, hogy a társadalmi munkás segítőket tehermentesítsék.

Mehr... Alle News