Deutsche
Telekom IT
Solutions
Slovakia

Andreas Truls, Managing Director, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Andreas Truls
Generálny riaditeľ
Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

V spoločnosti DT IT Solutions Slovakia využívame vysoko efektívne procesy a udržateľné riešenia na zníženie našej uhlíkovej stopy. Napríklad v rámci nášho záväzku voči životnému prostrediu podporujeme mobilitu šetrnú ku klíme, pričom sa kladieme osobitný dôraz na elektrickú mobilitu v priestoroch našej spoločnosti a v mestskej kyvadlovej doprave. Ako popredný poskytovateľ IT služieb sa snažíme presadzovať udržateľnosť prostredníctvom digitalizácie interných a externých procesov a napĺňať našu spoločenskú zodpovednosť v oblasti vzdelávania a digitálnych zručností.

Rozmanitosť a integrácia sú pre nás realitou a zabezpečujeme rovnaké príležitosti a pracovné podmienky pre všetkých zamestnancov.

Riadenie spoločnosti DT IT Solutions Slovakia sa vyznačuje zodpovedným prístupom ku zamestnancom, spoločnosti a životnému prostrediu. Sme presvedčení, že zodpovedným podnikaním môžeme dosiahnuť na Slovensku a na celom svete udržateľný rast a prosperitu.

 

Rýchly prehľad: Najdôležitejšie fakty

Trhy, obchodné segmenty a podiely na trhu  

Automobilový priemysel, energetika, bankovníctvo, zdravotníctvo a iné odvetvia

Počet zákazníkov/zákazníčok   viac ako 700
Počet zamestnancov/zamestnankýň   032 (FTE img)
Účasť spoločnosti Deutsche Telekom AG od roku   2006
Certifikovaná podľa  

ISO 9001:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018  
ISO 50001 img:2018
ISO 27001
ISO 22301
ISO 20000

Ďalšie informácie na internete   https://www.deutschetelekomitsolutions.sk/en/social-responsibility

Ocenenia, členstvá a spolupráca/účasť na politických dialógoch (národných/medzinárodných)

Memorandum 2030 – Podpisom memoranda 2030 naša spoločnosť potvrdzuje svoje členstvo v Business Leaders Forum (Fórum lídrov podnikania, neformálne združenie spoločností, ktoré chcú prevziať vedúcu úlohu pri presadzovaní princípov CR a CSR na Slovensku). Takto potvrdzujeme naše odhodlanie spolupracovať s ostatnými pobočkami na vytváraní kultúry rešpektu, dôvery, empatie, vzdelávania a integrácie.

Ako členovi fóra je nám samozrejmé, že všetky rozhodnutia, ktoré v spoločnosti každý deň robíme, sú prijímané v duchu zodpovedného vedenia spoločnosti a v záujme všetkých zainteresovaných strán.

DT IT Solutions Slovakia je dlhodobo lídrom v oblastiach informačných technológií a inovácií na Slovensku. Vďaka úzkej spolupráci so vzdelávacími inštitúciami na miestnej a národnej úrovni môžu naši vývojári prispôsobiť nové technológie špecifické pre daný región aktuálnym potrebám a uviesť do života projekty, z ktorých budú mať prospech ľudia so zdravotným postihnutím.

Jedným z príkladov je projekt sociálnej inovácie „Cognity Care“, v rámci ktorého je spojená virtuálna realita so starostlivosťou o duševné zdravie. Táto nová neinvazívna liečebná metóda umožňuje pacientom riešiť svoje problémy v chránenom prostredí. Trénujú kognitívne funkcie svojho mozgu, relaxujú a znižujú hladinu stresu. Projekt získal v roku 2021 ocenený Nadáciou Pontis v kategórii „Sociálna inovatívna spoločnosť“.

Partner pre udržateľnosť Slovensko-nemeckej komory zahraničného obchodu – Podpísanie dodatočného memoranda je ďalším príkladom spolupráce na vnútroštátnej úrovni. V rámci iniciatívy #partnerforsustainability Slovensko-nemeckej komory zahraničného obchodu (AHK) sme sa pripojili k 12 nemeckým spoločnostiam na Slovensku, ktoré sa zaviazali konať spoločensky zodpovedne a udržateľne vo svojich obchodných a iných aktivitách. Zástupcovia/zástupkyne jednotlivých spoločností si pravidelne telefonicky vymieňajú osvedčené postupy. Organizujú sa tiež diskusné kolá so zástupcami Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva školstva SR.

Sociálna inovácia – Cognity Care

„Cognity Care“ je sociálna inovácia, ktorá spája virtuálnu realitu so starostlivosťou o duševné zdravie. Tento projekt umožňuje spoločnosti rozšíriť oblasť psychosociálnej liečby o úplne nový rozmer. Pacienti sú často liečení invazívne a po prepustení z nemocnice majú problémy s návratom do každodenného života a s hľadaním samých seba. Z tohto dôvodu spoločnosť DT IT Solutions Slovakia vyvinula novú neinvazívnu interaktívnu expozičnú terapiu vo virtuálnej realite, ktorá je jedinečná nielen na Slovensku, ale aj vo svete. 

Aplikácia umožňuje pacientom opustiť inštitucionalizovanú atmosféru psychiatrickej kliniky a vstúpiť do príjemného a relaxačného virtuálneho priestoru. Tam vykonávajú rôzne mentálne cvičenia bez toho, aby si to uvedomovali. Toto riešenie je výhodné aj pre ošetrovateľov, pretože ponúka atraktívnu možnosť liečby, zjednodušuje diagnostiku a je spojené s využívaním vzrušujúcich nových technológií.

Za tento projekt sme boli v roku 2021 ocenení Nadáciou Pontis v kategórii „Sociálna inovatívna spoločnosť“.

Sociálna inovácia – Zvedavo

Sociálna inovácia „Zvedavo“ je mobilná aplikácia, ktorá využíva rozšírenú realitu na zobrazenie 3D modelov lesných zvierat. To umožňuje deťom objavovať a učiť sa porozumieť prírode, ktorá ich obklopuje. Pomocou kamery smartfónu zobrazuje aplikácia 3D modely zvierat v reálnom prostredí a umožňuje deťom robiť si s nimi selfie. Následne sa poskytnú informácie o objavených zvieratách a za následné zodpovedanie kvízových otázok je možné vyhrať ceny v aplikácii. To všetko má podobu objaviteľskej prehliadky a je založené na polohe GPS img alebo pohybovej aktivite.

Vďaka mobilnej aplikácii „Zvedavo“ sa deti nielen dozvedia veľa o svete zvierat a rastlín v prírode, ale zároveň im táto ako nová technológia priblíži svet rozšírenej reality.

Magenta Life

Karpatská nadácia je naším dlhoročným partnerom a venuje sa regionálnemu rozvoju a tiež podpore kvality života v regióne. V tejto súvislosti spoločne sledujeme cieľ optimalizácie základného vzdelávania prostredníctvom dvoch štipendijných programov, ktoré boli spustené na školský rok 2021/2022: „Škola budúcnosti“ a „Učitelia/učiteľky budúcnosti“. 

Program „Učitelia budúcnosti“ podporuje projekty organizované učiteľmi na východnom Slovensku, ktoré sa vyznačujú inovatívnymi a netradičnými koncepciami výučby. Učitelia, ktorí chcú zaviesť inovácie, kreativitu a zážitkové učenie do svojej výučby, môžu získať osobné štipendium. Cieľom programu je aktívne prispievať k lepšiemu vzdelávaniu detí a podporovať inovatívnu pedagogiku na základných školách a mimoškolských aktivitách. 

Program „Škola budúcnosti“ podporuje základné školy na východnom Slovensku, ktoré uplatňujú inovatívny, aktívny a komunitne orientovaný prístup k vzdelávaniu. Umožňuje školám implementovať moderné trendy, experimentovať s netradičnými metódami výučby a využívať kreativitu a inovácie. 

Na školský rok 2022/2023 bolo v októbri minulého roka spustené štvrté kolo nových štipendijných programov: „Sila komunity“ a „Školy zajtrajška“.

Program „Sila komunity“ podporuje neziskové aktivity v komunitách na východnom Slovensku a spája ľudí s rovnakými záujmami. Tradične formované vidiecke regióny týmto spôsobom získajú prístup k modernému mestskému spôsobu života. Cieľom je sprostredkovať nové zážitky ľuďom z celého regiónu aj mimo neho a tak naplno rozvinúť potenciál východného Slovenska s jeho prírodnými krásami a pôsobivou kultúrou. 

„Školy zajtrajška“ je tiež nový štipendijný program zameraný na budúce generácie a začína sa už na základnej škole. Cieľom je poskytnúť deťom solídne digitálne zručnosti, aby mohli čeliť mnohým výzvam, ktoré si v modernom svete vyžadujú inovácie a kreativitu. Program podporuje učiteľov základných škôl pri využívaní invenčných a nekonvenčných vyučovacích metód. Týmto spôsobom by mali byť podnecovaní k tomu, aby skúšali nové pedagogické trendy a koncepcie zamerané na kreativitu.

T Kids

Tím T Kids sa skladá z oddaných dobrovoľných zamestnancov, ktorí s nadšením učia deti novým zručnostiam nápaditým a zábavným spôsobom. 

T Kids pomáha pripraviť deti na budúcnosť, ktorá sa vyznačuje neustálymi zmenami a ktoré si vyžadujú rýchlu reakciu na meniace sa podmienky. Naši zamestnanci vyvinuli jedinečné interaktívne a zážitkové aktivity, ktoré vzbudzujú záujem detí o nové veci a podnecujú ich k tomu, aby skúšali inovatívne a efektívne formy učenia s využitím nových IT technológií. 

Deti sa zoznámia s novými IT technológiami, robotikou, programovaním a modernými agilnými metódami a učia sa, aká je dôležitá tímová práca a komunikácia, kreativita a empatia. Zároveň si rozšíria svoje kritické a analytické schopnosti.

Tím T Kids získal prvé miesto v súťaži Telekom Team Award 2021 v kategórii „Zostaň zvedavý a rozvíjaj sa“.

Koordinátori školení v oblasti digitálnych zručností

Digitálni koordinátori vyučujú na školách nové zručnosti – SCRUM ako základ pre projektové riadenie s vývojom softvéru ako východiskovým bodom.

Program je organizovaný zamestnancami našej spoločnosti na dobrovoľnej báze. Slúži na zlepšenie výučby IT a má podporovať školy pri efektívnom využívaní digitálnych technológií.

Zameriava sa na vzdelávanie učiteľov informačných technológií na školách, v ktorých pôsobia zamestnanci DT IT Solutions Slovakia ako špecializovaní konzultanti. 

Učitelia sa oboznámia so základmi SCRUM ako s agilnou metódou pre tímovú prácu. To prebieha hravou, interaktívnou formou pomocou robotov Lego Mindstorms®.

Viac ako 100 učiteľov z celého Slovenska sa takto zoznámilo so systémom SCRUM s cieľom po úspešnom absolvovaní úvodného workshopu aplikovať získané poznatky v praxi vo výučbe.

Cieľom tejto iniciatívy spoločnosti DT IT Solutions Slovakia je poskytnúť učiteľom know-how, ktoré potrebujú na posilnenie digitálnych zručností svojich žiakov a integráciu informačných technológií do ich každodenného života.

Good Magenta – charitatívne a fundraisingové aktivity spoločnosti

Dary a dlhodobá podpora mimovládnej organizácie „Úsmev ako dar“
„Úsmev ako dar“ je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou na Slovensku, ktorá sa venuje znevýhodneným deťom a ich rodinám. S touto organizáciou spolupracujeme od založenia našej spoločnosti v roku 2006. 

V minulom roku sme poskytli finančnú pomoc na výstavbu domova pre štyri rodiny s deťmi, ktoré napriek tomu, že boli zárobkovo činné, žili na hranici bezdomovectva. Sme veľmi radi, že DT IT Solutions Slovakia a „Úsmev ako dar“ dokázali poskytnúť týmto rodinám domov.

Pomoc pre Ukrajinu
Od vypuknutia vojny sa viac ako 100 našich zamestnancov zapojilo ako dobrovoľníci na ukrajinských hraniciach. Spoločnosť DT IT Solutions Slovakia podporila Ukrajinu darom vo výške 15 000 eur, ktorý bol rozdelený rodinám a deťom.

Naše mesto
V minulom roku sa takmer 120 našich zamestnancov zapojilo do iniciatívy „Naše mesto“, v rámci ktorej dobrovoľníci z firiem z celého Slovenska podporujú rôzne organizácie vo svojich mestách, napríklad natieraním plota, obnovou nábytku alebo realizáciou ekologickej kampane. DT IT Solutions Slovakia sa zúčastňuje tejto iniciatívy už niekoľko rokov.

 

Kolekcia oblečenia na jar a jeseň
V spolupráci s Nadáciou Pontis sme sa na jar a na jeseň zapojili do zbierok šatstva pre ľudí podporovaných dvoma charitatívnymi organizáciami. Viac ako 300 zamestnancov dalo oblečeniu druhú šancu a pomáhalo ľuďom v núdzi.

Darovanie hardvéru
V rámci projektu darovania hardvéru podporujeme školy a občianske iniciatívy na celom Slovensku tým, že im venujeme repasované notebooky alebo iný vhodný hardvér.

Krátko pred koncom minulého roka bolo darovaných už 534 notebookov. Projekt, ktorý bol spustený v roku 2017, doteraz poskytol viac ako800 notebookov takmer 200 školám a občianskym iniciatívam na Slovensku. Darované predmety sa už v spoločnosti nepoužívali a teraz ich využívajú ľudia, ktorí ich naozaj potrebujú.

Za spoločenský a ekonomický prínos, ktorý sme v roku 2021 dosiahli darovaným IT hardvérom, získala spoločnosť DT IT Solutions Slovakia certifikát o uznaní.

Vianočná zbierka
Zamestnanci spoločnosti DT IT Solutions Slovakia sa zapojili do vianočnej zbierky darčekov pre deti v Detskej fakultnej nemocnici a pre seniorov v Centre sociálnych služieb svätej Márie v Drienove. Darčeky nechýbali ani pre psy a mačky v útulku pre zvieratá „Malá farma“ pri Košiciach.  

Sme vďační našim zamestnancom za ich obetavosť a čas, ktorý strávili s touto vianočnou kampaňou. Urobili veľkú radosť deťom a starším občanom, ktorí museli ležať počas sviatkov v nemocnici.

Green Magenta – ekologické opatrenia, ktoré prijala spoločnosť s cieľom optimalizovať svoju ekologickú bilanciu

Každoročne prehodnocujeme všetky naše aktivity, ktoré mali alebo môžu mať vplyv na životné prostredie. Od roku 2012 sa naša spoločnosť pravidelne zúčastňuje rôznych environmentálnych aktivít vrátane Dňa Zeme, Hodiny Zeme, Svetového dňa životného prostredia, Svetového dňa čistenia, Európskeho týždňa mobility a mnohých ďalších.

Sme mimoriadne aktívni tiež v oblasti odpadového hospodárstva a v našej spoločnosti sme zaviedli triedenie odpadu. Okrem toho sme spustili rôzne kampane, ako napríklad: „Mesiac bez plastov“ alebo „V záujme životného prostredia“ (pitie vody z vodovodu) a „Rastlinný SWAP“ (výmena rastlín s inými ľuďmi). 

Ďalšou ponukou pre našich zamestnancov bola účasť na sérii prednášok na témy recyklácie a triedenia odpadu. Svoje aktivity sme neobmedzili len na naše vlastné lokality, ale poskytli sme podporu tiež mimo spoločnosti. Mnohí naši zamestnanci sa vo svojom voľnom čase venujú sociálnym témam.

V environmentálnom centre Sosna sme pomáhali stavať ekologický „hobití“ dom. V súvislosti s ďalšou akciou sme pomohli Lesoochranárskemu združeniu „Vlk“ v Čergovskom lese pri označovaní stromov a odstraňovaní odpadu v pridružených parkoch.

V rámci programu nadácie „T pre všetkých, všetci pre T“ sme podporili charitatívne organizácie pri financovaní rôznych projektov na ochranu prírody. Medzi najvýznamnejšie akcie patrilo vysadenie 36 líp pozdĺž aleje priateľov prírody v obci Trstené pri Hornáde a podpora NO BeeLom v ich projekte „Apidomček“ na včelej farme.

Naším cieľom je prispieť týmito aktivitami k ochrane životného prostredia a neustálemu znižovaniu emisií CO2

Z roka na rok postupne znižujeme našu uhlíkovú stopu. Udržateľnosť je pevnou súčasťou obchodnej stratégie spoločnosti DT IT Solutions Slovakia. Dosiahli sme cieľ spoločnosti DT AG, aby sme získavali energiu výlučne z obnoviteľných zdrojov. 

Naše kancelárske priestory sme zmenšili o 6 900 m2, čo zodpovedá ploche pre200 pracovných miest. Znížili sme náklady na prenájom a údržbu budovy. V dôsledku energetickej krízy sme znížili množstvo energie spotrebovanej na vykurovanie, vetranie a klimatizáciu našich kancelárskych priestorov. Preto sme vnútornú teplotu nastavili na 20 stupňov a znížili prúdenie vzduchu na účely vetrania.

Pracujeme efektívnejšie a udržateľnejšie na budovaní lepšej budúcnosti a sme na najlepšej ceste stať sa úplne „zelenou“ spoločnosťou.

Mehr... Alle News