Hrvatski
Telekom d.-d.

 

Igor Vukasović
voditelj Corporate Communications
Hrvatski Telekom d.-d.

Mnogo smo već postigli, ali možemo, moramo i učiniti ćemo više. Ovo je najbolji način da sažmemo našu strategiju održivosti i naše mjere iz prošle godine, kao i naše perspektive za budućnost. Prošle smo godine smo mogli uspješno realizirati mnoge od naših ciljeva na putu prema održivosti. Radi se o tome da našu poslovnu djelatnost učinimo spremnom za budućnost i učinimo sve što možemo da otključamo puni potencijal digitalizacije za društvo i gospodarstvo. Također želimo pomoći našim klijentima pri tome da i sami djeluju još održivije.

Tehnologija i digitalizacija igraju veću ulogu u današnjem svijetu nego ikad prije. Pri tome se s time sva povezana dostignuća i inovacije nastavljaju razvijati nevjerojatnom brzinom i oblikuju sve aspekte naših života, kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Za nas se u Hrvatskom Telekomu na taj način otvaraju izvanredne šanse koje sobom također nose ogromnu odgovornost, jer će se kroz digitalizaciju i tehnološku modernizaciju koju promičemo osloboditi neslućene transformativne snage. Kao posljedica toga, naša su ulaganja, posebice ona koja činimo u izgradnju kritične ICT img infrastrukture i mreža, ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i društveni razvoj općenito.

Instanca održivosti za Hrvatski Telekom temelji se na strategiji poduzeća u značajna polja djelovanja: Klimatske promjene, učinkovito korištenje resursa i digitalna inkluzija. Naši klimatski ciljevi u skladu su s "European Green Plan" i slažu se s onima svih poduzeća u Deutsche Telekom koncernu. Prvi od tih ciljeva je Hrvatski Telekom već proveo u djelo: korištenje struje koja se proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora energije. Želimo postići klimatsku neutralnost za našu izravnu i neizravnu potrošnju energije do 2025. i za cijeli lanac vrijednosti do 2040. godine. Ozbiljni smo u pogledu zaštite okoliša. Kao rezultat toga, smanjili smo ukupne emisije stakleničkih plinova za 54 procenta, a proizvodnju otpada za 64 procenta. U okviru našeg programa povrata prikupili smo preko 321.000 elektroničkih uređaja 2021. godine. Jedan od glavnih ciljeva društvene agende Hrvatskog Telekoma je digitalna inkluzija. Hrvatski Telekom je u potpunosti predan ovom cilju, posebice u svjetlu Globalnog izvješća o rizicima za 2022. koje je objavio Svjetski ekonomski forum. Treći najveći rizik za Hrvatsku je digitalna nejednakost. Stoga je fokus naših nastojanja svima u Hrvatskoj omogućiti jednak pristup šansama za digitalizaciju.

Henry Ford jednom je izgovorio slavnu rečenicu: „Ne možete steći dobar ugled onim što tek namjeravate učiniti“. Dobar ugled stječete samo ako činite dobro tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Mi u Hrvatskom Telekomu smo čvrsto uvjereni u to da riječi moraju pratiti djela i da onda naše radnje stoga govore same za sebe. U to spadaju naši programi digitalne inkluzije, inicijative za klimatske promjene i mnoge druge aktivnosti.

Uvijek ćemo biti dio rješenja jer je održivost u središtu naših procesa donošenja odluka i djelujemo proaktivno i dugoročno odgovorno. 

U Hrvatskom Telekomu smo ponosni na napretke koje smo postigli i na to što smo prepoznati kao lider održivosti u Hrvatskoj. No, nećemo stati na lovorikama, nastaviti ćemo i raditi prema još većim uspjesima.

Kostas Nebis
Predsjedavajući Upravnog odbora
Hrvatski Telekom

 

Na prvi pogled: najvažnije činjenice

Tržišta, polja poslovanja i tržišni udjeli

 

HT koncern vodeći je pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, pružajući usluge fiksne i mobilne telefonije, veleprodajne, internetske i podatkovne usluge. U središtu poslovne djelatnosti Hrvatskog Telekoma d.d. (Hrvatski Telekom d.d.) i ostala društva kćeri bave se pružanjem telekomunikacijskih usluga te razvojem i izgradnjom komunikacijskih mreža u Hrvatskoj. Koncern također nudi usluge fiksne telefonije, internetske usluge uključujući IPTV i usluge prijenosa podataka (iznajmljene linije, Metro Ethernet, IP/MPLS, ATM img) te upravlja mobilnim mrežama GSM img i UMTS img.

Broj klijenata

 

Hrvatski Telekom vodeći je ponuđač telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Kroz svoj odjel za privatne i poslovne klijente, poduzeće opslužuje 0,7 milijuna klijenata fiksne telefonije, 2,3 milijuna klijenata mobilne telefonije i 0,6 milijuna klijenata širokopojasne mreže.

Broj zaposlenika

 

oko 5000

Deutsche Telekom AG uzima sudjelovanje od godine

 

Od 2004. godine Trenutačno je Deutsche Telekom Europe B.V. S udjelom od 53 procenta većinski dioničar u Hrvatskom Telekomu d.d.

Certificirano prema

 

ISO 9001:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018  
EcoVadis

Ostale informacije na internetu

 

https://www.t.ht.hr/en

Vlastiti CR izvještaji

 

https://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/pdf/odgovornost/the-2021-sustainabilty-report.pdf

Nagrade, članstva i suradnja/sudjelovanje u političkim dijalozima (nacionalni/međunarodni)

Hrvatska nagrada za održivost – Hrvatski Telekom je kako 2021. tako i 2022. godine dobio hrvatsku nagradu za održivost za izuzetan trud i odgovarajuća postignuća u područjima održivosti i ESG img.

Najetičnije poduzeće u svijetu za 2022. godinu – U prošloj godini je Hrvatski Telekom postao prvo hrvatsko poduzeće koje se našlo na Ethisphere listi najetičnijih poduzeća svijeta. Hrvatski Telekom dobio je priznanje za održavanje najviših standarda u područjima etike, usklađenosti, integriteta i kulture, odgovornog poslovanja, društvenog angažiranja, upravljanja i ponašanja u vodstvu.

Posredovanje 5G kao tehnologije koja oblikuje budućnost – Hrvatski Telekom je dobio međunarodne nagrade za komunikacijske kampanje, u kojima se ističu prednosti 5G (od međunarodne PR udruge „Native Advertising Institute“).

Uzorno promoviranje dobrovoljnog angažmana – Hrvatski Telekom je u jednoj studiji Volonterskog centra Zagreb dobio status „Best Case“.

Najbrža 5G mreža prema Ookla – Neovisne stručne i korisničke ocjene 5G mrežu Hrvatskog Telekoma ocijenile su najbržom u Hrvatskoj. Dodjelom Ookla® Speedtest Award™ ponovno je potvrđeno da poduzeće posjeduje vodeću mrežu u Hrvatskoj. U drugom i trećem kvartalu prošle godine provedeno je više od 100.000 korisnički iniciranih 5G testiranja na svim mrežama u Hrvatskoj pomoću mobilnih aplikacija za iOS i Android. Hrvatski Telekom ostvario je daleko najbolji Speed Score™.

Najbolje i najbrže mobilne i širokopojasne fiksne mreže prema umlautu-u – Nakon analize više od 39 milijuna uzoraka, Hrvatski Telekom je dobio obje nagrade „Best in Test“, čime je dodatno ojačao svoju poziciju vodeće mreže u Hrvatskoj.

Certifikat EcoVadis – Hrvatski Telekom dobio je brončani certifikat.

Generations Together

Digitalna inkluzija jedan je od najvažnijih ciljeva naše društvene agende. Kako je globalno izvješće o rizicima 2022“ Svjetskog gospodarskog foruma digitalni jaz i digitalnu nejednakost svrstalo na treći najveći rizik s kojim se Hrvatska suočava, odlučni smo omogućiti jednake mogućnosti za sve kako nitko ne bi bio zapostavljen u digitalnom dobu. Svojim programom digitalne edukacije „Generations Together“ u 54 doma za umirovljenike omogućili smo našim sugrađanima da ostanu u kontaktu sa svojim bližnjima i uđu u potpuno novi digitalni svijet. Ovu inicijativu je Deutsche Telekom AG prepoznao kao inicijativu „Best Practice“ i nagrađena je prvom nagradom u kategoriji „Djeluj s poštovanjem i integritetom“ na prošlogodišnjoj Telekom Awards.

Inkubator za digitalne inovacije

U suradnji s „Institutom za inovacije“ pomogli smo promovirati inovacijske kompetencije ukupno 4500 učenika u više od 200 škola i sveučilišta. 

Generation NOW

Od pokretanja programa „Generation NOW“, ukupno je više od 3000 djece i mladih te 360 obrazovnih usta nova prošlo MINT edukacije koje Hrvatski Telekom nudi u suradnji s nevladinom organizacijom „Zavod za unaprjeđenje i inovativnost mladih“.

Go Digital

Platforma putem koje našim poslovnim klijentima uglavnom približavamo prednosti digitalizacije, usluga, alata itd. i njihov ogromni ekonomski pokretački potencijal.

Mehr... Alle News