Crnogorski
Telekom A.D.

 

Dina Tsybulskaya
CEO Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je u aprilu 2022. pokrenuo ekološku kampanju koja počiva na odluci preduzeća da nagradi recikliranje starih uređaja besplatnim prijenosom podataka i popustima na finalne uređaje i usluge. Glavna težnja ove kampanje bila je podizanje svijesti o pitanjima održivosti. Iz tog razloga Crnogorski Telekom se obavezao da će za prvih 100 recikliranih finalnih uređaja posaditi 100 stabala u crnogorskim gradovima.

Istovremeno je Crnogorski Telekom pokrenuo veliku akciju prikupljanja sredstava za akciju sadnje drveća u šumskom parku Gorica (Podgorica), koju je prije godinu dana pogodio razorni šumski požar. Svi postpaid i prepaid korisnici Crnogorskog Telekoma mogli su donirati jedan evro putem Telekomove aplikacije ME. Preduzeće je onda udvostručilo sve donacije. 

Konačno, Udruženje za dobrovoljno angažovanje Telekoma uključila se u najveću akciju čišćenja priobalja u Crnoj Gori dobrovoljnim radom i donacijama povodom „International Coastal Cleanup Day“. Crnogorski Telekom je istovremeno skrenuo pažnju na važnost recikliranja starih uređaja nagrađujući klijente koji su u T-prodavnice donijeli uređaje koji se mogu reciklirati besplatnom količinom podataka i popustima.

 

Na prvi pogled: Najvažnije činjenice

Tržišta, poslovna područja i tržišni udjeli

 

Crnogorski Telekom je najveće telekomunikaciono preduzeće u Crnoj Gori. Tržišni udeo Crnogorskog Telekoma iznosi 54,3 procenata u području fiksne mreže, 42,5 procenata u širokopojasnim uslugama i 34 procenata u području TV-a. Crnogorski Telekom ima tržišni udeo u mobilnoj telefoniji od 33,2 posto. Od toga 40 procenata otpada na postpaid, a 25,4 procenata na prepaid tržište.

Broj klijenata  

Fiksna telefonija: 84 686
Širokopojasni: 64 241
TV: 64 735
Mobilni postpejd B2C: 118 434
Mobilni pripejd: 162 614

Broj zaposlenih   475
Učešće Deutsche Telekom AG od   2005
Sertifikovano prema  

ISO 9001:2015   
ISO 14001 img:2015
ISO 45001:2018  
ISO/IEC 27001:2013
ISO/IEC 27033-1:2015

Više informacija na internetu   www.telekom.me
Sopstveni izvještaji o korporativnoj odgovornosti   Dodatne informacije o obavezi korporativne odgovornosti Crnogorskog Telekoma mogu se naći u tekućem godišnjem izvještaju.

Nagrade, članstva i saradnja/učestvovanje u političkim dijalozima (nacionalni/međunarodni)

Crnogorski Telekom je član

  • Crnogorskog savjeta za strane investitore
  • Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro)
  • Privredne komore Crne Gore
  • Crnogorskog udruženja poslodavaca
  • Udruženja crnogorskih menadžera

Crnogorski Telekom je u julu 2022. godine dobio nagradu EXCA za izvrsno korisničko iskustvo (European Award for Customer Experience Excellence). Crnogorski Telekom je osvojio zlatnu medalju u kategoriji „Najbolje izvršenje uvida i povratnih informacija klijenata“ za platformu „Voice of our Customers“ (VoC).

Crnogorski Telekom je 2022. godine dobio sertifikat „Poslodavac Partner“ kojim se prepoznaje strategija upravljanja ljudskim resursima preduzeća i rezultati u odnosima sa zaposlenima.

Crnogorski Telekom je u oktobru 2022. godine dobio nagradu za inovativnost, koju dodjeljuje Privredna komora Crne Gore, za eTrust, prvo i jedino rješenje za eSignature, eStamp i Timestamp u Crnoj Gori.

Telekom4Schools

Od  2007. godine, Crnogorski Telekom je svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori omogućio besplatan pristup internetu preko fiksne i mobilne mreže. Potpisivanjem novog ugovora inicijativa je nastavljena i 2022. godine, dovodeći dodatan mobilni internet u stotine seoskih i prigradskih škola jer u Crnogorskom Telekomu smatramo da nijedna škola ili dijete ne smiju biti zaostali u obrazovanju.

Inicijativa za održivost Crnogorskog Telekoma

Crnogorski Telekom je u aprilu 2022. pokrenuo ekološku kampanju koja počiva na odluci preduzeća da nagradi recikliranje starih uređaja besplatnim prijenosom podataka i popustima na finalne uređaje i usluge. Glavna težnja ove kampanje bila je podizanje svijesti o pitanjima održivosti. Iz tog razloga Crnogorski Telekom se obavezao da će za prvih 100 recikliranih finalnih uređaja posaditi 100 stabala u crnogorskim gradovima.

Istovremeno, Crnogorski Telekom je pokrenuo veliku akciju prikupljanja sredstava za akciju sadnje drveća u šumskom parku Gorica (Podgorica), koju je prije godinu dana pogodio razorni šumski požar. Svi postpaid i prepaid korisnici Crnogorskog Telekoma mogli su donirati jedan evro putem Telekomove aplikacije ME. Preduzeće je onda udvostručilo sve donacije.

Međunarodni dan čišćenja obale

Udruženje za dobrovoljno angažovanje Telekom učestvovala je u najvećoj akciji čišćenja priobalja u Crnoj Gori dobrovoljnim radom i donacijama povodom obilježavanja „International Coastal Cleanup Day“. Crnogorski Telekom je istovremeno skrenuo pažnju na važnost recikliranja starih uređaja nagrađujući klijente koji su u T-prodavnice donijeli uređaje koji se mogu reciklirati besplatnom količinom podataka i popustima.

Matematički kengur

U drugoj godini zaredom Crnogorski Telekom je podržao organizaciju najvećeg matematičkog takmičenja za decu u osnovnim školama u Crnoj Gori. Uprkos virusu korona, nekoliko stotina djece iz tri crnogorska grada učestvovalo je u ovom pilot projektu, poznatom kao „Matematički kengur“ ili „Kengur bez granica“. Sljedeće godine planira se da se organizuje još veće takmičenje s partnerima iz neprofitnog sektora.

Inteligentni krajnji uređaji i usluge za djecu u zapostavljenom položaju

Crnogorski Telekom je u saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom Help donirao pametne telefone sa besplatnom mobilnom internet konekcijom za 34 medijatora u javnim institucijama koji podržavaju pripadnike egipatske romske populacije u jedanaest crnogorskih zajednica u ostvarivanju njihovih prava.

Telekom udruženje volontera

U 2022. godini Udruženje volontera Crnogorskog Telekoma nastavilo je svoje aktivnosti u cilju promocije principa društveno odgovornog ponašanja unutar i izvan preduzeća. Udruženje djeluje zajedno s nekoliko drugih partnera i organizovalo je sadnju drveća u glavnom gradu Crne Gore i u drugim gradovima. U saradnji sa crnogorskom ustanovom za transfuziju krvi, udruženje je sprovelo kampanju davanja krvi za zaposlene i menadžere Telekoma. Telekom udruženje volontera takođe je učestvovalo u akciji prikupljanja sredstava koju je Deutsche Telekom pokrenuo za stanovnike najugroženijih i najrazorenijih gradova u Ukrajini.

Mehr... Alle News