Magyar
Telekom Nyrt.

Rékasi Tibor
a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója

2021-ben a Magyar Telekom bemutatta új, ötödik fenntarthatósági stratégiáját. Miközben a fő célkitűzéseket a korábbi stratégiánk alapján határoztuk meg, a Tudományos Célkitűzések Kezdeményezés 2019. évi jóváhagyott célkitűzéseinket fenntartottuk. Figyelembe vettük, bevontuk és elemeztük a Deutsche Telekom fenntarthatósági céljait, az SDG-ket, a globális trendeket és az ország helyzetét. Tudjuk, hogy a világ jelentős átalakulás előtt áll, amelyben a fenntarthatóság és a digitalizáció kulcsfontosságú lesz. Ezért 2030-ig hosszú távú célokat határoztunk meg, amelyeket folyamatosan nyomon követünk, és szükség szerint az új trendekhez igazítunk.  

A digitalizációt az egyének, a családok és a vállalkozások fejlődésének, valamint a környezetvédelemnek a katalizátorává tesszük, és így maradunk továbbra is Magyarország vezető fenntarthatóságot előtérbe helyező vállalata. A fenntarthatósági követelményeknek való teljes megfelelés mellett három másik kiemelt stratégiai prioritás mellett is el vagyunk kötelezve: Digitalizáció, klímavédelem és sokoldalúság

Így tudjuk vállalatként a klímavédelmet szolgálni: Közvetlen és közvetett kibocsátásainkat (Scope 1 és 2) nettó nullán tartjuk (Scope 1 és 2) - 84 százalékkal csökkentve azokat (2015-höz képest) -, és 30 százalékkal csökkentjük beszállítóink és ügyfeleink kibocsátásának nekünk tulajdonítható részét (Scope 3) (2017-hez képest).

Azáltal, hogy IKT-szolgáltatásokat nyújtunk a környezetvédelmi megoldásokkal kapcsolatban, képessé tesszük ügyfeleinket arra, hogy lépéseket tegyenek és kezdeményező szerepet vállaljanak a kibocsátásuk csökkentésében. Emellett elköteleztük magunkat amellett, hogy 2030-ra bevételeink legalább felét olyan szolgáltatásokból szerezzük, amelyek támogatják a klímavédelmet.

A 2021-2030-as fenntarthatósági stratégiánk egyik fókuszpontja a digitális integráció. A Magyar Telekom vállalat az ország digitalizációján dolgozik, hogy ügyfeleink 100 százaléka beléphessen a gigabites világba. 

A hozzáférés lehetővé tétele mellett ugyanilyen fontos, hogy az embereket a megfelelő területeken oktatásban részesítsük. Ezért segítünk hatmillió embernek 2030-ig elsajátítani a felelős médiakompetenciákat. Olyan programokat hozunk létre, amelyekbe időseket, családokat - különös tekintettel a gyermekekre - és fogyatékkal élőket vonunk be. Emellett támogatjuk a magyar kkv-k digitalizációját is.

A digitalizációval összefüggésben egy másik társadalmi cél a teljes mértékben befogadó munkakörnyezet megteremtése. Ennek keretében ügyfeleinknek 100%-os hozzáférhetőséget, kollégáinknak pedig biztonságos, befogadó környezetet kínálunk.

 

Ránézésre: A legfontosabb tények

Piacok, üzleti területek és piaci részesedések

 

A Magyar Telekom Magyarország vezető ICT-szolgáltatója, és széles termék- és szolgáltatáspalettát kínál ügyfeleinek, mint telefon, szélessáv, TV és informatika. A Magyar Telekom kiáll a magas minőségért, a megbízhatóságért és a szolgáltatások átfogó választékáért. Innovatív megoldásainkkal élharcosok akarunk lenni, és alakítani akarjuk a piacot. A Magyar Telekom Csoport három alapvető üzleti területen tevékenykedik:

 • Vezetékes és mobil szolgáltatások magán ügyfelek részére (Telekom)
 • Szolgáltatások kis- és középvállalkozások részére (Telekom)
 • ICT-megoldások nagy ügyfelek részére (T-Systems).

Hála a hatékony vezetési struktúránknak innovatív szolgáltatási és üzleti potenciált fejleszthetünk azáltal, hogy rugalmasan reagálunk az ügyféligények változásaira és a piac kihívásaira, valamint a legmodernebb csúcstermékeket és csúcsszolgáltatásokat nyújtjuk. A Magyar Telekom magyarországi leányvállalatai különféle márkanevek alatt kínálnak tartalmat, médiát és egyéb, nem csatlakozáson alapuló szolgáltatásokat. A csoport nemzetközi leányvállalatai integrált és alternatív távközlési szolgáltatóként tevékenykednek Délkelet-Európa piacain. 

Ügyfelek száma

 

Magyar Telekom:

 • Mobiltelefon - ügyfelek száma: 5 425 433
 • Vezetékes hálózat - összes kapcsolat: 1 343 427
 • Internet - kiskereskedelmi széles sávval rendelkező ügyfelek összesen: 1 298 825
 • TV - TV-s ügyfelek összesen: 1 215 481 

Munkavállalók száma

 

7 132 (A Magyar Telekom Csoport, beleértve az összes magyar leányvállalatot és a Makedonski Telekom-ot)

A Deutsche Telekom AG részesedése

 

2000 óta

Tanúsítva

 

ISO 9001 img:2015   

ISO 14001 img:2015 

ISO 22301

ISO 27001

ISO 45001:2018  

ISO 50001 


https://www.telekom.hu/about_us/about_magyar_telekom/principles/quality_guarantees

További információk az alábbi honlapon

 

www.telekom.hu

Saját CR-beszámoló

 

A Magyar Telekom kötelezi magát, hogy az éves CR-beszámolóját nyilvánosságra hozza. A beszámolókat teljes mértékben a GRI-szabványoknak megfelelően készítik el (2016-tól GRI-szabvány). Így megfelelnek az átláthatóság és a nemzetközi összehasonlíthatóság elvének. 2007 óta a Magyar Telekom minden évben teljes körűen betartja a nemzetközi sztenderdeket. A GRI-kritériumoknak való átfogó megfelelést minden beszámoló esetében független megbízhatósági jelentés keretében állapították meg, amelyet a PricewaterhouseCoopers az ISAE 3000 img nemzetközi szabványnak megfelelően hitelesített. Emellett fenntarthatósági jelentésünk olyan adatokat tartalmaz, amelyek részben megfelelnek a SASB követelményeinek.  További információk a vállalat fenntarthatóságáról az éves fenntarthatósági beszámolókban találhatóak.

Kitüntetések és tagságok

Kitüntetések és díjak 2021:

 • Szerepel az FTSE4Good Index img Serie-ben és Top 1%-os teljesítő besorolása van
 • Szerepel a Wiener Börse (Bécsi Értéktőzsde) CECE SRI img indexében
 • Az ISS ESG-minősítése „B“ Prime 
 • MSCI-minősítés: AA
 • Sustainalytics értékelése: 19,1 alacsony kockázat
 • A Carbon Disclosure Project (CDP img) minősítése: Klímaváltozás: B, szállítólánc: A.

Fenntarthatósági stratégia 2021-2025-2030

Tudjuk, hogy a világ jelentős átalakulás előtt áll, amelyben a fenntarthatóság és a digitalizáció kulcsfontosságú lesz. Ezért 2030-ig hosszú távú célokat határoztunk meg, amelyeket folyamatosan nyomon követünk, és szükség szerint a trendekhez igazítunk.

Fő célunk: A Magyar Telekomnak továbbra is vezető szerepet kell játszania a fenntarthatóságban - vállalatként és IKT-szolgáltatóként egyaránt. 

Egyre többet teszünk azért, hogy ezt a célt megvalósítsuk, és egyre több ember számára tegyük lehetővé, hogy ezt a célt is elérjék.

A fenntarthatóság terén továbbra is Magyarország vezető vállalata vagyunk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a digitalizáció az emberek, a családok és a vállalkozások fejlődésének, valamint a környezetvédelemnek a katalizátora legyen.

 A fenntarthatóság melletti rendíthetetlen elkötelezettség mellett három másik kiemelt stratégiai prioritást tartunk kiemelkedően fontosnak:

 • Digitalizáció
 • Klímavédelem
 • Sokszínűség

Klímavédelem a Magyar Telekomnál

Új stratégia: Közvetlen és közvetett kibocsátásainkat (Scope 1 és 2) nettó nullán tartjuk - 84 százalékkal csökkentve azokat (2015-höz képest) -, és 30 százalékkal csökkentjük beszállítóink és ügyfeleink kibocsátásának nekünk tulajdonítható részét (Scope 3) (2017-hez képest).

Azáltal, hogy IKT-szolgáltatásokat nyújtunk a környezetvédelmi megoldásokkal kapcsolatban, képessé tesszük ügyfeleinket arra, hogy lépéseket tegyenek és kezdeményező szerepet vállaljanak a kibocsátásuk csökkentésében. Emellett elköteleztük magunkat amellett, hogy 2030-ra bevételeink legalább felét olyan szolgáltatásokból szerezzük, amelyek támogatják a klímavédelmet.

A Magyar Telekom hét egymást követő évben maradt klímasemleges
A Magyar Telekom az elmúlt évben is klímasemleges maradt, folytatva ezzel az előző hat év sikerét. A Magyar Telekom ezzel lekörözte a világ legnagyobb telekommunikációs vállalatait. Ez a siker azon alapul, hogy 100%-ban megújuló energiát vásárolnak származási garanciákkal a magyar leányvállalatok számára, javítják az energiahatékonyságot, továbbá CO2-kompenzációt kapnak, és energiát takarítanak meg. 2021-ban CO2-tanúsítványokat használtunk, amelyekkel 18 220  tonna CO2-t kompenzáltunk.

A 2020-as évben a tudományosan megalapozott klímacélunkat („Science Based Target“) jóváhagyták, az IPCC Világtanács 1,5°C-os céljával összhangban frissítették.

Önkormányzati napenergia projekt a munkavállalók számára
Az előző évben is dolgoztunk az önkormányzati napenergia projektünkön. Munkavállalóink napelemeket bérelhettek, amelyeket aztán oktatási intézményeink tetejére telepítettek. Köszönetképpen a klímavédelmi intézkedések iránt történő elkötelezettségükért és hozzájárulásukért kedvezményeket kaptak, mint pl. egy további nap szabadság.

Zöld 1 GB
2019 óta lehetővé tettük, hogy azok az ügyfeleink, akik ugyanolyan fontosnak tartják a klímaváltozás elleni küzdelmet, mint mi, klímabarát szolgáltatást válasszanak. Ez a világszerte egyedülálló "ExtraNet Green 1 GB opció. Ha az ügyfél ezt a kiegészítő adatfoglalási opciót választja, akkor garantáljuk, hogy napenergia-berendezéseinkkel környezetbarát módon ugyanannyi energiát termelünk, mint ami az ügyféladatok továbbításához szükséges. Az elmúlt évben a „zöld” opció az 1 GB-os kiegészítő opciók 6,5 százalékát tette ki.

 

#GreenMagenta
Azért, hogy az erőforrások pazarló felhasználásának káros környezeti hatásait csökkentsük, 

 • figyelünk, hogy a vállalatnál a nem használt eszközöket úgy hasznosítsuk, hogy eladjuk, bérbe adjuk vagy adományként odaadjuk ezeket a munkatársaknak vagy külső partnereknek;
 • más telephelyeken is bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést;
 • javítjuk a műszaki berendezések hatékonyságát a meglévő szerződések frissítésével, a gyűjtőhelyek rendszeres megújításával és ennek megfelelő kommunikációval.

A társaság fő célja az, hogy működési folyamatait a lehető legkisebb környezeti hatással végezze. Különösen figyelünk hálózati technológiánk korszerűsítésére, javítására és újrafelhasználására. A végberendezések újrafelhasználási aránya az ügyfeleknél 31 százalék.

Betartjuk az összes érvényes törvényi előírást, és honlapjainkon tájékoztatjuk ügyfeleinket a régi eszközök és használt akkumulátorok ártalmatlanításának különböző lehetőségeiről. Ennek a hulladéknak a mennyisége csökkent, bár lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek, hogy a visszavett régi eszközöket kicseréljék, és árengedményt kapjanak az új eszközökre.

Mi kizárólag olyan termékeket árusítunk, amelyeket az Európai Unió energiahatékonynak minősített. Termékeink a hatályos magyar törvények szerint is megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak. A hasznos élettartamra, az újrafelhasználásra, az újrafeldolgozásra, a felhasznált anyagokra és a javítási lehetőségekre vonatkozó gyártói nyilatkozatok a részletes adatokkal együtt elérhetőek minden üzletünkben. Minden nálunk vásárolt hálózati berendezésnek magas energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelnie. 

A digitális elfogadás támogatása

Elköteleztük magunkat amellett, hogy 2021 és 2030 között hatmillió embert támogatunk a felelős médiakompetenciák elsajátításában. Az ország digitalizációján dolgozunk, hogy ügyfeleink 100 százaléka beléphessen a gigabites világba. Ennek érdekében a következő programokat hajtjuk végre:

 • Legyen a Generation Now tagja!   
 • Digitális szülők
 • “Hello Biznisz” (SMB) oktatási platform

Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára ingyenes digitális eszközöket és előre fizetett szolgáltatásokat is biztosítunk. A Magyar Telekom és a "NIOK" alapítvány jótékonysági kezdeményezést indított a rászorulóknak okostelefonok szétosztására. Sokunknak van felesleges okostelefonja a fiókban - ugyanakkor más családoknál egyetlen működő készülék sincs. Ez sokak számára Magyarországon jelentős hátrányt jelent ezekben az időkben. Ezek az emberek nem vehetnek részt a digitális oktatásban. Nem jutnak információhoz, orvosi ellátáshoz, és még munkát sem találnak. Felismertük a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy egy nonprofit szervezettel együttműködve szolidaritást mutatunk az iránt, hogy megoldjuk a rászorulók eszközhiányát. 2021 végén a Telekom a "Mogildonor" program keretében 137 000 euró értékben biztosított használt eszközöket.

Fenntarthatóság a digitalizálás által

2019-ben a Magyar Telekom egy új programot vezetett be kifejezetten idősebb polgárok számára, ahol a fiatalok digitális ismereteket adnak át nekik. Korra való tekintet nélkül minden polgártársunknak lehetővé kell tennie a digitalizálás előnyeinek kihasználását, nem csak internetes hozzáférés biztosításával, hanem digitális készségeinek fejlesztésével is.

A Magyar Telekom által végzett reprezentatív tanulmány keretében meghatározták azoknak az idősebb embereknek a speciális igényeit, akik érdeklődnek az új fejlesztések iránt. A megkérdezettek közül sokan rendelkeztek már digitális ismeretekkel: A 65 évesnél idősebbek 53 százaléka rendszeresen, 35 százaléka ráadásul naponta internetezik. A neten az időseket főként a hírek (74%) és az e-mailek írása (67%) érdekli, míg 26%-uk használja a közösségi médiát, 14%-uk pedig online is vásárol.

A megkérdezettek többsége úgy gondolta, hogy internetes ismeretek nélkül nehezebb az élet: 55% teljesen egyetértett ezzel a kijelentéssel, 28% csak részben. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezett elegendő internetes ismerettel. Azok, akik nem használják az internetet, szeretnének többet tudni róla, de azt mondták, segítségre van szükségük, amelyet viszont a fiataloktól szeretnének megkapni. A megkérdezettek 38%-a, akik nem használják az internetet, hajlandó lenne elfogadni tinédzserek segítségét, sőt a 80 évesnél idősebbek 40%-a nyitott a kezdeményezésünkre.

Az idősebb emberek nem hagyhatják figyelmen kívül a digitális világ előnyeit, és tudatában vagyunk annak, hogy ehhez segítségre van szükségük. Kézenfekvő, hogy ez a segítség azoktól érkezik, akik különösen magabiztosak és hozzáértőek a digitális világban: a tinédzserektől. Kidolgoztunk az iskolákkal egy együttműködési programot, amely lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy idősebb emberek számára digitális tanfolyamokat kínáljanak. Ezeken a tanfolyamokon olyan digitális megoldásokkal ismerkednek meg az idősek, amelyek segíthetik őket a mindennapi életben. A „Gen NOW - a nagyszülőket is beleértve!” kezdeményezés nemcsak közelebb hozza egymáshoz a két generációt, hanem további lehetőséget kínál a diákoknak az önkéntes munkára. Nem túlzottan igényes, de jelentős társadalmi értékkel bír, és igazi sikerélményt nyújt a diákoknak. Ezenkívül a fiatal résztvevők maguk is sokat tanulhatnak, mert az együttműködés döntő tényező személyiségük fejlődésében, és hozzájárul saját készségeik fejlődéséhez, ideértve a kritikus gondolkodást, az összetett problémák megoldását, a kreativitást és a kommunikációt. Támogatjuk a diákokat részletes tanterv és online előkészítő tanfolyamok felajánlásával. Az idősek egy kvíz segítségével megtudhatják, melyik tananyag a legfontosabb számukra.

Az utóbbi évben a koronavírus-járvány miatt módosították a programot. Az iskolai tanfolyamokat online tartottuk azért, hogy betartsuk a távolságtartási szabályokat, és védjük idősebb polgártársainkat. Innovatív megoldásokat nyújtottunk élő videochat-hez viber-en, messenger-en és zoom-on keresztül, hogy az idősek kérdéseket tehessenek fel, a diákok pedig tovább tudják adni a tudásukat. A diákok egyszerű online- és e-tananyagokat is kidolgoztak, amelyeket az idősek számára online csatornákon keresztül tettek elérhetővé.  70 rövid videó és képes útmutató került fel a program weboldalára nyolc különböző témában, hogy ellensúlyozza az elszigeteltséget, amelyet olyan sok idős élt át a lezárások alatt. A „Gen NOW - a nagyszülőket is beleértve!” program országos, és 2019. november 6-án indult. A programban időközben 16 városban több iskola és nyugdíjas vesz részt. Az online képzések bevezetésének köszönhetően ma még több embernek van lehetősége részt venni a kezdeményezésben, tartózkodási helytől függetlenül. A program több mint 25 700 nyugdíjast ért el.

Digitális szülők

A Magyar Telekom a Hintalovon Alapítvánnyal, a gyermekek jogainak védelmét szolgáló szervezettel együttműködve egy "Digitális szülők" elnevezésű oktatási programot indított. A kampány célja, hogy felhívja a szülők figyelmét a gyermekeikre leselkedő lehetséges veszélyekre az interneten, és arra ösztönözze őket, hogy tudatosan és biztonságosan osszanak meg tartalmakat a közösségi médiában. Határozottan hiszünk abban, hogy a szülők jól átgondolt döntései és tudatos magatartása sok szempontból előnyös. Ez nem csak csökkenti gyermekeik digitális lábnyomát, hanem útmutatást és támogatást is nyújt számukra az internethasználat lehetőségeinek és kockázatainak tudatosításához.

A kampány elsődleges platformja egy speciális microsite. Online kérdőívünk segítségével a szülők felmérhetik saját viselkedésüket a közösségi médiában, és segítséget kaphatnak szakemberektől a témában. A mi szerepünk az volt, hogy teret adjunk a témának, fontos kérdéseket vetettünk fel és társadalmi párbeszédet kezdeményeztünk. Az ügy mellé állt több ismert magyar influencer is, akik a megfelelő online viselkedés hívei. A hozzászólásaik, valamint az általuk felvetett kérdések nagyon hatékonynak bizonyultak hatókörünk bővítésében és az emberek bevonásában. A posztjaink mellett Instagram élő közvetítésben is megvitattuk a témát a "Hintalovon" alapítvány szakértőivel. Nagy népszerűségnek örvendett a kifejezetten a programhoz kifejlesztett Instagram GIF-csomag is, amely a "digitális szülők" keresőszóval érhető el.

A program több mint 4 millió embert ért el, és több mint 30 000 résztvevő töltötte ki a kérdőívet. A program a kampány során számos vitát váltott ki, és ez az érdeklődés nem csökken. A nyilvánosság és a média már közel két hónapja aktívan foglalkozik a kérdéssel, és minden releváns médiumban (digitális, nyomtatott, televíziós és rádiós) jelen vagyunk. A kifejezetten az Instagramra tervezett GIF-csomagunk 60 000 kattintást ért el, és az influencerek által megosztott tartalmakat közel 1,5 milliószor nézték meg.

Hello Biznisz" oktatási platform, "D Plan" digitalizációs program (SOHO, SMB)

A Telekom "D-terv" néven programot indít a "Hello Business" oktatási platformján a kkv-k digitális fejlődésének elősegítésére. A világjárvány megmutatta, hogy a digitalizáció önmagában nem lehet a siker könnyebb elérésének a módja. Sokszor azonban az egyetlen lehetőség lehet: A vállalatok ma már felismerik a digitális eszközök és megoldások fontosságát. Mégsem minden kisvállalkozás tudja pontosan, hogyan kell használni ezeket az eszközöket - vagy egyáltalán nem hajlandó használni őket. A Telekom „Hello Business D Plans” egyszerű, könnyen érthető, gyakorlati útmutatást nyújt a vállalkozásoknak, valamint kész digitális esettanulmányokat, amelyek a program weboldalán minden érdeklődő számára elérhetőek.

A digitális üzleti terveket vagy "D-terveket" úgy tervezték, hogy megfeleljenek a valós ügyfél-elvárásoknak - és a kisvállalkozások valós problémáit és szempontjait is figyelembe vegyék. A Telekom az elmúlt években mindegyiket figyelemmel kísérte. Reprezentatív felmérésünk azt mutatja, hogy a világjárvány óta az ügyfelek magasabb elvárásokat támasztanak a vállalatok digitális jelenlétével szemben, mivel egyre inkább online üzletelnek. Az átlátható és megbízható internetes jelenlét nagy jelentőséggel bír a döntéshozatalban. Az internetes keresések információt nyújtanak az árakról, az elérhetőségekről és a vásárlói véleményekről. A gyakorlati útmutató mostantól elérhető, és célja, hogy a vállalatok önállóan - külső segítség vagy akár jelentős beruházás nélkül - digitalizálási intézkedéseket hozhassanak. A szükséges intézkedések általában nem túl költségesek.

A Telekom "Hello Business" digitalizációs programjának kidolgozásakor a vállalat a Datalyze-zal együttműködve feltérképezte a releváns területeket - azokat a témákat, amelyek a közelmúltban a legnagyobb érdeklődést váltották ki a kkv-k körében a közösségi médiában. A D-terv által támogatott első öt területet a Datalyze által 2019 óta folyamatosan végzett közösségi médiaelemzések alapján azonosították. A kiválasztás az elmúlt két év több mint 65 000 releváns felhasználójának tevékenységei alapján történt. Az idei év aktuális üzleti témáit 35 000 felhasználó tevékenysége és több mint tizenkétezer közösségi médiában és weboldalon közzétett bejegyzés alapján elemezték.

Az így kiválasztott témák között szerepelt a Facebook-hirdetési kampány elindítása, a sikeres reklámszövegek írása, az internetes pozicionálás, a keresőmotor-optimalizálás és a közösségi marketingstratégiák kidolgozása. A bevont szakértők gyakorlati segítséget nyújtanak a vállalatoknak ezekben a témákban, lépésről lépésre bemutatva azt, hogy hogyan digitalizálhatják vállalkozásukat. A jövőben a rendelkezésre álló anyagok köre az aktuális kereslet függvényében bővíthető.

A Telekom valamennyi "Hello Business D tervezete" egy valós sikertörténeten alapul. Ebből minden vállalat meríthet ötleteket a saját digitális fejlesztéséhez. A példák a siker bevált receptjeit tartalmazzák. Az érdeklődő kkv-k további digitalizálási terveket kapnak. Ezek mintául szolgálnak a jövedelmezőségük javítását célzó egyszerű intézkedésekhez. Ebből a célból a más vállalatoktól származó megoldások könnyen átvihetők a saját vállalatra, és így tanulási sikerekhez vezetnek.

Fenntarthatóság a digitalizálás által

A Magyar Telekom és a "NIOK" alapítvány jótékonysági kezdeményezést indított a rászorulóknak okostelefonok szétosztására.

Sokunknak van felesleges okostelefonja a fiókban - ugyanakkor más családoknál egyetlen működő készülék sincs. Ez sokak számára Magyarországon jelentős hátrányt jelent ezekben az időkben.

Ezek az emberek nem vehetnek részt a digitális oktatásban. Nem jutnak információhoz, orvosi ellátáshoz, és még munkát sem találnak. Felismertük a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy egy nonprofit szervezettel együttműködve szolidaritást mutatunk az iránt, hogy megoldjuk a rászorulók eszközhiányát.

2021 végén a Telekom a "Mogildonor" program keretében 137 000 euró értékben biztosított használt eszközöket.

Sokszínűség és elfogadás

A 2021-ben kidolgozott új fenntarthatósági stratégiánk kulcspontjai a teljes mértékben befogadó munkakörnyezet megteremtése és a szolgáltatásokhoz való 100%-os hozzáférés biztosítása 2030-ra. 

A legfontosabb eredmények és fejlesztések 2021-ban:

Fizetések egyenlővé tétele
Felelős társaságként tudatában vagyunk a társadalomban tapasztalható nemek közti bérszakadéknak  (Gender Pay Gap, GPG), és elhatároztuk, hogy elhárítjuk ezeket saját üzleti környezetünkből. A nemek közötti bérszakadékkal kapcsolatos folyamatos elemzésünk lehetővé teszi számunkra, hogy azonosítsuk a kiváltó okokat. Ez 2021 óta a kompenzációs és juttatási tervezési folyamatunk szerves részét képezi. 2021 harmadik negyedévétől minden HR Business Partner img képzést kap, hogy támogassa a vezetőket a GPG adatok használatában az éves teljesítményértékelés vagy a rendszeres bérkiigazítás részeként. 2021-ben csatlakoztunk az Amnesty International "One Step Closer" (Egy lépéssel közelebb) kampányához - vállalva, hogy kommunikáljuk a bérszakadékunkat. Összességében a nemek közötti bérszakadék a Magyar Telekom Nyrt-nél 2021-ben 14 százalékot tett ki, ami a 2019-es 18,5 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent.

Tapasztalataink szerint a változatos vállalati kultúra támogatása mérhető üzleti előnyökkel jár. Továbbra is stabilan 50 % a nők aránya az igazgatótanácsban, és 2025-re a nők 35 %-os arányát célozzuk meg a teljes vezetőségi szinten. 2021 negyedik negyedévében a nők a munkaerő 25,8 százalékát tették ki. 2020 szeptembere óta fenntartjuk kvótarendszerünket, amelynek értelmében minden vezetői pozícióra legalább két képzett női jelöltet kell kiválasztani. 

Szülői szabadságok és ismét munkába állás
A munkavállalóink megtartásának fontos lépése egy új szülői szabadságokra vonatkozó és ismételt munkába állási folyamat kidolgozása volt. Ez a folyamat segítséget nyújt a szülői szabadságra való felkészülésben, továbbá lehetőséget nyújt a kapcsolatok ápolásában távollét idején és a munkába való visszatérés tervezésében. A munkavállalók útmutatót kapnak, amely lépésről lépésre végigkíséri őket a folyamatok során, és információkat nyújt a rájuk és a családjukra vonatkozó ellátási jogosultságokról, továbbá a szülői szabadság hivatalos előkészítési folyamatáról. Ilyen módon célzottan meg lehet tervezni a szülői szabadságot és a munkába való visszatérést.

2021 tavaszán és nyarán mintegy 450 szülői szabadságon lévő munkavállalót hívtunk meg öt B@ck to Work Café foglalkozásra. Ezek online élő közvetítésekből álltak, amelyek a karriertervezésről, a házon belüli LD-csomagokról, a vállalkozói szellemről, a mindig változó világban való életről, a tehetségfejlesztéshez való hozzáállásunk megértéséről és az önéletrajz-építő workshopokról szóltak. A résztvevők követhették az élő közvetítéseket, vagy megnézhették az intraneten elérhető videókat.

A 2021 novemberében megrendezésre kerülő éves Családbarát Vállalatok Gála támogatójaként külön mentorálási díjat hirdettünk az újonnan felvett családbarát vállalatok számára. A díj lehetővé teszi két kiválasztott vállalat számára, hogy részt vegyen egy mélyreható workshopon, és betekintést nyerjen családbarát folyamatainkba, valamint abba, hogyan lehet azokat saját környezetükben alkalmazni.

E-learning az öntudatlan előítéletesség témájában (Unconscious Bias)
A magyar nyelvű, nyílt forráskódú képzési anyagunk az öntudatlan előítéletekről számos vállalatnak segített a befogadó kultúra fejlesztésében. 2021-ben e-learning anyagcsomagok összeállításán dolgoztunk. Ezeket azoknak a vállalatoknak osztják ki, amelyek a vállalaton belül kötelező képzést kívánnak tartani ebben a témában.

Befogadás
Több éves szünet után örömmel folytatjuk a Romaster Alapítvány támogatását, ahol két hátrányos helyzetű, tehetséges roma diák oktatását és mentorálását támogatjuk. 

Szintén 2021-ben kaptuk meg a "Fogyatékosságbarát Munkáltató" tanúsítványt a "Salva Vita" Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyek Főosztálya által; eredetileg erre 2020-ban került volna sor, de a világjárvány miatt elhalasztották). Öt fogyatékkal élő kollégánkat jelölték a csapataik, és ők kapták meg a DFW-díjat példamutató munkájukért. D&I szakértőnk DFW-díjat is kapott a fogyatékosságbarát munkakörnyezet megteremtése érdekében tett erőfeszítései elismeréseként.

2021 júliusában az LMBTQ+ közösséghez tartozó munkatársaink 65 fős csoportja cégünk történetében először vett részt a Budapest Pride felvonuláson. Bevezettük a "Magenta Pride" pólót is a márkaboltunkban, amely gyorsan bestsellerré vált. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy bemutathatjuk az Open for Business tanulmányt az LMBTQ+ befogadás üzleti előnyeiről. 2021 áprilisában megkezdtük a transz-inkluzív vállalattá válás folyamatát, hogy támogassuk a transznemű munkavállalókat átváltozásuk során. Befogadásról szóló képzést kínálunk a vezetőknek, és a Telekom Slovakia és a Global Diversity Team képviselőivel együttműködve csoportszinten elindítottuk a kezdeményezést a Deutsche Telekomnál. Ennek célja egy olyan informatikai megoldás kidolgozása, amely lehetővé teszi a transznemű kollégák számára, hogy a személyzeti levelezésben az általuk választott nevet használhassák - függetlenül attól, hogy a hivatalos dokumentumokban milyen névvel szerepelnek.

2021-ben bevezettük a pszichológiai biztonság fogalmát és annak a befogadó vezetéshez való kapcsolódását a vezetőség és a személyzet szintjén. A pszichológiailag biztonságos tér fenntartása ma már szerves része a befogadással kapcsolatos vezetői képzésünknek. A korrupcióellenes világnapon tartott panelbeszélgetésünk középpontjában az állt, hogy a befogadó vezetés, a munkahelyi pszichológiai biztonság és a bejelentők iránti bizalom hogyan járulhat hozzá egy nyitottabb, innovatívabb és jobban teljesítő vállalathoz.

Corporate Governance

Bemutattuk és végrehajtottuk a felülvizsgált "Munkavállalói kapcsolatok politikáját" és a DT-csoport szintjén alkalmazandó "Sokszínűség, egyenlőség és befogadás politikáját", valamint elindítottuk az új "2021-2025-ös esélyegyenlőségi tervünket".

A COVID 19 világjárvány okozta egészségügyi és biztonsági problémák leküzdése

A világjárvány első hullámának kezdete óta alkalmazottaink mintegy 80 százaléka kizárólag homeoffice-ból dolgozik. Azokat a kollégákat, akik olyan területen dolgoznak mint a hálózat beállítása, hibaelhárítás vagy  ügyfélszolgálat, és az otthoni munkavégzés számukra nem volt lehetséges, technikailag úgy szereltük fel, hogy megszakítás nélkül, minden állami egészségügyi és biztonsági követelménynek eleget téve végezhessék feladataikat.

Kiegészítő szabadságot kaptak azok a dolgozó munkavállalóink, akik 14 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem tudtak megfelelő felügyeletet szerezni az iskolák bezárása után. Felgyorsítottuk a sürgősségi segítségnyújtást és a fizetési előleg iránti kérvények feldolgozását is. 2020 április elején Rékasi Tibor ügyvezető igazgató egy kezdeményezés és a vállalatvezetés pénzügyi hozzájárulásának köszönhetően személyes felelősséget vállalt, és finanszírozta a Magenta Alliance Foundation-t (Magenta Szövetség Alapítvány) a koronavírus járvány miatt komoly pénzügyi problémákkal küzdő munkavállalók támogatására. Az alapítvány 2021-ben folytatta működését, és ugyanebben az évben elnyertük a Deutsche Telekom Csoport csapatdíját. Tim Höttges nagylelkűen megduplázta a nyereményünket, és ezt az összeget az alapítványnak adományozta.

 

Mehr... Alle News