Hrvatski
Telekom d.-d.

 

Igor Vukasović
voditelj Corporate Communications
Hrvatski Telekom d.-d.

Za Hrvatski Telekom ne postoje "ako" i "ali" kada je u pitanju provedba ciljeva zaštite klime i učinkovitosti resursa. Početkom prošle godine ostvarili smo cilj nabave električne energije isključivo iz obnovljivih izvora energije. Zabranili smo sve plastične predmete poput boca i šalica iz našeg sustava nabave i do kraja godine uveli polovicu SIM kartica koje su proizvedene s 50 procenata manje plastike. Podržavamo globalnu inicijativu „Earth Hour 2021“ World Wildlife fonda, gaseći sva svjetla u našim zgradama i trgovinama na jedan sat. Bili smo i prvo ICT img poduzeće u Hrvatskoj koje je dobila certifikat “Poslodavac koji voli bicikle” jer potičemo naše zaposlenike na zdrav način života.

U Hrvatskom Telekomu smatramo da ogroman potencijal za uspjeh povezan s digitalizacijom nikome ne treba uskratiti. Stoga smo u protekloj godini nastavili rad na CR projektima „Generation Now“ i „Generation Together“. Ove inicijative namijenjene su podučavanju mladih i djece o MINT img predmetima i poučavanju starijih kako pravilno koristiti moderne tehnologije. 

Igor Vukasović
voditelj Corporate Communications
Hrvatski Telekom d.-d. 

 

Na prvi pogled: najvažnije činjenice

Tržišta, polja poslovanja i tržišni udjeli

 

T-HT skupina vodeći je ponuđač telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Kao jedini hrvatski mrežni operater, poduzeće nudi cijeli spektar fiksnih i mobilnih usluga, prijenosa podataka, interneta i međunarodne komunikacije.

Osnovne djelatnosti Hrvatskog Telekoma i njegovih podružnica uključuju pripremu telekomunikacijskih usluga i uspostavljanje telekomunikacijskih mreža u Hrvatskoj.

Pored govornih usluga u fiksnoj mreži (fiksni mrežni priključci i veze, kao i dodatne usluge u fiksnoj mreži), skupina nudi i internetske usluge, IPTV, retail opskrbu strujom, prijenos podataka (iznajmljene linije, Metro Ethernet, IP img / MPLS, ATM img), kao i GSM img, UMTS img i LTE img mreže mobilne telefonije. 

Broj klijenata

 

769 000 priključaka fiksne mreže (Retail + Wholesale)
326 000 korisnika mobitela
737 000 širokopojasnih priključaka (Retail + Wholesale)
492 000 TV-pretplatnika

Broj zaposlenika

 

454 FTE

Deutsche Telekom AG uzima sudjelovanje od godine

 

1999

Certificirano prema

 

ISO 14001 img:2015 
ISO 45001:2018 

Ostale informacije na internetu

 

www.t.ht.hr

Vlastiti CR izvještaji

 

http://www.t.ht.hr/en/corporate-social-responsibility/

Odličja i članstva

U travnju 2021. Hrvatski Telekom dobio je Grand Prix Award za odnose s javnošću u velikim poduzećima. Dobili smo nagradu za uvođenje prve komercijalne 5G mreže u Hrvatskoj.

U srpnju 2021. Hrvatski Telekom dobio je nagradu za „Poslodavac 2020. godine za osobe s posebnim potrebama“ u kategoriji „Primjer dobre prakse“.

U rujnu 2021. godine Hrvatski Telekom ponovno je dobio Ookla® odličja za „Najbolju mobilnu mrežu“, „Najbržu mobilnu mrežu“ i „Najbolju staničnu pokrivenost“, kao i umlaut odličje „Best in Test“ za najbolju mobilnu mrežu.

U listopadu 2021. godine Hrvatski Telekom dobio je priznanje „Najbolji odnosi s investitorima“ za prethodnu godinu.

U studenom 2021., nakon dodjele nagrada za najbolju mobilnu mrežu, Hrvatski Telekom je dobio i umlaut odličje „Best in Test“ za najbolju fiksnu širokopojasnu mrežu.

U studenom 2021. Hrvatski Telekom osvojio je nagradu Hrvatski indeks održivosti u kategoriji „Najbolji odnosi prema zajednici“.

Projekt Smart City Split

Predstavnici grada Splita i skupina Hrvatski Telekom potpisali su sporazum o pokretanju platforme Smart City za Split, koja ima za cilj pokrenuti digitalizaciju gradskih usluga kako bi građani mogli brzo i izravno komunicirati s odgovornim osobama putem njihovog mobitela i online aplikacija.

Novi inteligentni digitalni sustav građanima daje središnji pristup svim relevantnim podacima. Tu spadaju usluge koje građani ili tvrtke koriste od komunalnih poduzeća, informacije o računima i potraživanjima i opcijama plaćanja, prijavu problema i pritužbi, prijave za vrtić, pojedinosti o manifestacijama i podnošenje upita i zaprimanje dokumenata koje izdaje grad Split. Sustav će biti povezan s drugim sustavima koji već postoje u gradu, uključujući aplikaciju Split Parking i NextBike.

Digitalna platforma stvara temelj za daljnju modernizaciju i digitalizaciju usluga koje pruža grad Split te predstavlja sljedeći korak prema poboljšanom pristupu tim uslugama. „Opet ciljamo na ono što nam je najvažnije: na sreću ljudi koji žive u Splitu – kroz bolju i transparentniju komunikaciju, jednostavne procese i učinkovitost“, rekao je gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

Projekt Smart City Split trajati će tri godine i podijeljen je u tri različite faze. Hrvatski Telekom osigurava Cloud infrastrukturu, dok je Combis odgovoran za razvoj i isporuku rješenja aplikacije. Vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna. Aplikacija je građanima na raspolaganju od kraja prošle godine.

Danas napredak nije moguć bez digitalizacije. Hrvatski Telekom i Combis žele društvu otvoriti što više šansi koje donose nove tehnologije. Smart City rješenja ključni su korak u izgradnji digitalnog društva. Koncept je davno razvijen i rezultati su izvrsni. U Hrvatskoj je, međutim, taj proces tek počeo. “Ponosni smo što zahvaljujući ovom zajedničkom projektu s gradom Splitom dobivamo priliku poboljšati kvalitetu života građana i učinkovitost poduzeća sa sjedištem u gradu. Čestitala bih Splitu na ovom velikom iskoraku”, rekla je Marijana Bačić, voditeljica Corporate Sales & ICT img Services Hrvatskog Telekoma.

Promocija e-mobilnosti: Proširenje mreže stanica za punjenje

U daljnjem koraku u području e-mobilnosti, Hrvatski Telekom je vlasnicima električnih vozila u Hrvatskoj, koji koriste i uslugu punjenja Hrvatskog Telekoma, dao mogućnost da svoje automobile pune na gotovo 300 stanica za punjenje u Sloveniji, kojima upravljaju dva najveća slovenska ponuđača.

Sa više od 200 stanica za punjenje upravlja Elektro Ljubljana d.d. i sa više od 60 stanica za punjenje upravlja Porsche Slovenija d.o.o. Hrvatski vozači od sada mogu puniti svoja električna vozila na ovim stanicama za punjenje s Magenta prepaid karticom Hrvatskog Telekoma, koja je dostupna u odabranim T-Centrima. Alternativno mogu preuzeti aplikaciju espoTs na svoje mobitele.

Ovaj će projekt hrvatskim vozačima znatno olakšati punjenje električnih vozila u Sloveniji. Sada više ne moraju brinuti o tome gdje i kako napuniti svoja vozila. Zauzvrat slovenski korisnici ova dva slovenska ponuđača dobivaju pristup stanicama za punjenje u Hrvatskoj kojima upravlja Hrvatski Telekom. Više ne morate tražiti T-Centar da biste kupili prepaid karticu, možete platiti karticama i aplikacijama odgovarajućih ponuđača. To će dodatno potaknuti rast turističke industrije u Hrvatskoj.

Po osiguranju najvećeg broja stanica za punjenje Hrvatski Telekom je broj jedan u sektoru e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji. Poduzeće je također najpouzdaniji tehnološki partner u sektoru implementacije, upravljanja i pružanja usluga digitalnog punjenja. Projekt je proveden na temelju roming ugovora (ugovori o korištenju stanica za punjenje u drugim zemljama) između Hrvatskog Telekoma kao najvećeg domaćeg operatera stanica za punjenje u Hrvatskoj i dva najveća slovenska operatera. Softverska veza između upravljanja njihovim stanicama za punjenje i softverskih platformi usluga punjenja olakšala je razvoj sustava.

Povezivanje je uslijedilo u sklopu projekta CEKOM Rijeka (Centar kompetencija za Smart Cities). To uključuje i projekt „SmartCity.SURINMO“ (Smart URban traffic Infrastructure eNabling smart Mobility) koji postavlja stručni tim za e-mobilnost Hrvatskog Telekoma. Svrha ovog projekta je razviti domensku platformu za umreženu, energetski učinkovitu, za zajednicu korisnu mobilnost u gradu. Povezivanje softverskih platformi između Hrvatskog Telekoma i dva najveća slovenska operatera bilo je prvo rješenje implementirano u okviru ovog projekta.

Prvim procesom punjenja uspješno je svečano otvoren u gradu Rijeci. Sam projekt uključuje sve stanice za punjenje kojima upravlja Hrvatski Telekom diljem Hrvatske i sve kojima upravlja Elektro Ljubljana d.d. i Porsche Slovenija d.o.o. stanice za punjenje u Sloveniji.

Ovo je još jedan važan doprinos korištenju električnih vozila kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja za cestovni promet. U konačnici to će također osigurati održivu i čistu okolicu. U sklopu svoje društvene odgovornosti Hrvatski Telekom ovaj projekt vidi kao dio svoje misije. Električne stanice za punjenje ključne su za provedbu programa održivosti, budući da kontinuirano širenje mreže za punjenje izravno i značajno doprinosi društvenim ciljevima smanjenja emisije CO2 i poboljšanja kvalitete zraka.

Na portalu hr.rechargespoTs.eu dostupna je karta s prikazom stanica za punjenje u Sloveniji za sve hrvatske korisnike usluge električne mobilnosti Hrvatskog Telekoma. Ovdje su prikazane i sve javno dostupne stanice za punjenje Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj, kao i na espoTS-u, aplikaciji koja se može preuzeti na mobilne finalne uređaje i tako nudi potpuno digitalnu uslugu punjenja.

Besplatni WLAN

Hrvatski Telekom uveo je besplatni WLAN img na području grada Belišće te općina Donji Andrijevci i Petlovac kako bi građanima i posjetiteljima omogućio online pristup na javnim mjestima. U sklopu inicijative WiFi4EU Europske komisije, Belišće, Donji Andrijevci i Petlovac dobili su vaučere u vrijednosti od 15 000 eura. Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, ove su zajednice odabrale HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i preferiranog izvođača.

U Belišću je sada besplatan internet omogućen na deset pristupnih točaka: u Belišćanskoj gradskoj vijećnici, na Tržnici, na dječjem igralištu u Parku Hrvatskih Dragovoljaca, na Trgu Ante Starčevića, u palači Gutmann, u Turističkom informativnom uredu Belišće, na adresi autobusne stanice, na stadionu, na općinskom bazenu i u kulturnom centru Sigmunda Romberga.

„Belišće je jedan od onih malih gradova koji su uvijek svjesni promjena u svijetu i nastoje biti u korak s najnovijim zbivanjima. Oduševljeni smo ovim projektom koji je poboljšao pristup internetu, a time i kvalitetu života i digitalnu povezanost u gradu, te olakšao korištenje određenih usluga na javnim mjestima.” Belišće Steora je 2016. godine postavila Smart Benches u gradu i okolnim općinama kako bi se poboljšala kvaliteta života lokalnog stanovništva. Ove inteligentne klupe približavaju budući koncept Smart City lokalnim stanovnicima. Građani i posjetitelji tamo mogu koristiti besplatni internet i puniti svoje mobilne finalne uređaje. „Smart Benches našim sugrađanima daju besplatan pristup internetu, a WiFi4EU je nadogradio postojeću mrežu“, rekao je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Javne pristupne točke postavljene u Donjim Andrijevcima pokrivaju zgradu općinske uprave i tržnicu, park i školu te Stari Topolje i društveni dom s besplatnim internetskim servisom. Općinski načelnik Tomislav Marijanović ističe: „Ovaj složeni projekt ne bi bio moguć bez stručne potpore Hrvatskog Telekoma s kojim već dugi niz godina uspješno surađujemo. Iznimno nam je drago što smo završili ovaj projekt modernizacije i digitalizacije u našoj općini. Nova infrastruktura važan je doprinos realizaciji našeg cilja stvaranja boljih uvjeta za život ne samo za naše sugrađane već i za naše goste.“

U okviru projekta WiFi4EU, općina Petlovac će se također dodatno modernizirati i digitalizirati osiguravanjem pristupnih točaka. Besplatan pristup internetu poboljšava kvalitetu života ljudi koji žive u Petlovcu i ključan je za društveni i gospodarski napredak općine. „Zahvaljujemo Hrvatskom Telekomu na uspješnoj suradnji i realizaciji ovog projekta“, rekao je gradonačelnik Milan Knežević.

Kao najveći privatni investitor u sektoru digitalne infrastrukture u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom je pokrenuo kontinuirani program financiranja za osiguranje kvalitete i daljnji razvoj mobilne i fiksne mreže. O uspješnosti ovog programa svjedoče brojne nagrade i priznanja koje je Hrvatski Telekom dobio za kvalitetu svoje mreže, kao i činjenica da je Hrvatski Telekom mobilnu mrežu uvrstio među deset najbržih u svijetu. Činjenica da su općine i gradovi uključeni u ovaj projekt odabrali Hrvatski Telekom svjedoči o ugledu poduzeća kao pouzdanog tehnološkog partnera u pružanju visokokvalitetnog pristupa internetu, povećanju gospodarske aktivnosti i poboljšanju kvalitete života građana. Kao vodeće poduzeće za digitalizaciju u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom nastavlja s fokusom na dodatna ulaganja i pružanje kvalitetnog pristupa internetu što većem broju građana, omogućujući im da se svi spoje na vodeću mrežu.

Ženska MINT nagrada 2021

Hrvatski Telekom ponovno je pozvao studentice MINT img fakulteta na hrvatskim sveučilištima da se prijave za međunarodnu žensku MINT nagradu. Natjecanje s glavnom nagradom od000 eura održalo se osmu godinu zaredom.

Studentice matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnologije imale su rok do 14. ožujka predano svoje diplomske ili magistarske radove na jednu od sljedećih pet strateških tema: Cloud, internet stvari, umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i mreže budućnosti. Rad je morao biti dostavljen na engleskom ili njemačkom jeziku. 

Žiri stručnjaka Deutsche Telekom, akademika i drugih istaknutih stručnjaka MINT-a odabrao je najbolju tezu od prijavljenih radova i time dobitnika nagrade od000 eura. Najbolji i najinovativniji rad na svakoj od tema natjecanja također je mogao osvojiti dodatnih 500 eura.

Dugoročnim investicijama u projekt „Generation NOW“ Hrvatski Telekom proaktivno promovira MINT predmete i položaj žene u znanosti. U ovom projektu do sada je sudjelovalo preko 300 obrazovnih ustanova i više od200 djece i mladih.

Hrvatski Telekom jedno je od vodećih hrvatskih i europskih telekomunikacijskih poduzeća po udjelu žena na rukovodećim pozicijama. Žene čine oko 44 procenta voditeljskog tima.

Mjerenje kvalitete zraka u školama i vrtićima u Dubrovniku

U sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog Telekoma i Smart Sense tri osnovne škole i pet dječjih vrtića u gradu Dubrovniku mjere kvalitetu zraka na licu mjesta u stvarnom vremenu. Osnovne škole i dječji vrtići u Dubrovniku imaju najveći broj senzora za mjerenje kvalitete zraka u Hrvatskoj.

U prvoj fazi projekta instalirano je 120 Smart Sense AirQ Indoor mjernih sustava u OŠ Lapad, OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić, te u OŠ u Cicibanu, Izviđaču, Konu, Pilama i u dva dječja vrtića u Pilama. Oni bilježe izmjerene vrijednosti za koncentraciju CO2, temperaturu i vlagu te su umreženi koristeći modernu NB-IoT img tehnologiju. Na taj način službenici za zaštitu okolice mogu pravovremeno reagirati na promjene u kvaliteti zraka i djeci omogućiti najbolje ekološke uvjete za sigurnu i zdravu nastavu.

Strateški fokus Hrvatskog Telekoma je razvoj Smart Cities kako bi se uz pomoć novih tehnologija povećala kvaliteta života građana. Grad Dubrovnik izvrstan je primjer korištenja posebnih “pametnih” rješenja. Ovaj nam je projekt omogućio značajan napredak prema našem cilju približavanja otvorenim šansama koje nudi tehnologija najmlađim članovima našeg društva. Vjerujemo da ovaj projekt može poslužiti i kao uzor drugim gradovima.

Senzore ugrađuje Uprava za razvoj Dubrovnik (DURA) u sklopu paketa mjera za digitalnu transformaciju. Ovim paketom mjera cilj je Dubrovnik učiniti gradom koji je dobro zaštićen od globalnih prijetnji (klima, gospodarstvo, društvo i institucije).

Polazna točka za ovaj projekt bila su brojne studije provedene posljednjih godina koje pokazuju da se djeca koja su dugo u učionicama teško koncentriraju. Rezultati istraživanja također su pokazali blisku povezanost između kvalitete zraka i prijenosa raznih zaraznih bolesti.

Projekt je samo jedna od brojnih inicijativa u sklopu kampanje Smart City Dubrovnik koja ima za cilj integrirati različita tehnološki napredna rješenja u jedan sveobuhvatni inteligentni koncept.

Hrvatski Telekom dobiva certifikat „Poslodavac koji voli bicikle”

Hrvatski Telekom prva je ICT img tvrtka u Hrvatskoj koja je dobila europski certifikat „Poslodavac koji voli bicikle” za lokaciju Radnička cesta 21 u Zagrebu. Hrvatski Telekom sada je dio međunarodne inicijative društveno odgovornih poduzeća koja žele smanjiti emisiju stakleničkih plinova i promovirati zdrav način života među svojim zaposlenicima.

Certifikaciju u Hrvatskoj provodi „Sindikat biciklista“, udruga koja pripada europskom konzorciju "Cycle-friendly Employer Certification". „Potičući svoje zaposlenike, korisnike i partnere na vožnju biciklom, Hrvatski Telekom ne samo da je primjer kada je riječ o održivoj mobilnosti i odgovornosti za zdravlje, okoliš i javne prostore, već i štedi gdje god je to moguće”, kažu iz Sindikata biciklista.

Time Hrvatski Telekom spada u ugledni krug ekološki i društveno osviještenih europskih poduzeća i organizacija koje su također dobile ovaj certifikat, kao na primjer, Fakultet elektrotehnike i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Ericsson Nikola Tesla te IT i marketinške agencije FIVE, 404 i IN2.

Hrvatski Telekom je društveno odgovorno poduzeće. To znači da smo predani unapređenju društva u kojem živimo i zaštiti naše okolice. Mnogi naši zaposlenici na posao dolaze biciklima. Stoga nam je bilo važno ponuditi im najbolje uvjete za održavanje zdravog načina života. Željeli smo potaknuti i druge zaposlenike da se uključe. Nema boljeg, zdravog i ekološki prihvatljivijeg prijevoznog sredstva od bicikla.

Hrvatski Telekom svojim biciklističkim zaposlenicima nudi izvrsne uvjete: natkriveno parkiralište za bicikle s preko 100 mjesta kao i tuševe, svlačionice te servis i servisne stanice. Sada su im dostupni i e-bicikli za odlazak na sastanke.

Sindikat biciklista je dobrovoljna udruga koja se zalaže za bolje uvjete za korištenje bicikla kao učinkovitog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zalaže se za razvoj čistih, sigurnih, udobnih, ekološki prihvatljivih i humanih gradova te zagovara biciklizam kao poželjan način prijevoza. „Putnici su naša ciljna skupina, a ona je ogromna! Koji oblik prijevoza ovi ljudi biraju dramatično utječe na prometnu situaciju u gradovima“, poručuju iz Sindikata biciklista. Certifikat motivira poslodavce da potaknu svoje zaposlenike na korištenje bicikla kao primarnog sredstva za putovanje na posao kad god je to moguće.

Sindikat biciklista pokrenuo je certifikacijski program „Poslodavac koji voli bicikle” nakon što ga je European Cyclists‘ Federation odredila kao koordinatora za certifikaciju u Hrvatskoj. Program uključuje savjetovanje, ocjenjivanje i certificiranje. Sve organizacije koje žele dobiti nagradu „Poslodavac koji voli bicikle” mogu kontaktirati Sindikat biciklista na info@sindikatbiciklista.hr i time potvrditi svoj status društveno odgovorne tvrtke.

Projekt „Generation NOW“: Proglašeni pobjednici kreativnog natječaja „Digitalna igra(igračka)“

Hrvatski Telekom i Institut za osnaživanje i inovativnost mladih (IRIM) proglasili su pobjednike kreativnog natječaja „Digitalna igra(čka) 2021.“ u sklopu prikupljanja sredstava „Generation NOW“. Među 68 IoT prijava u kategoriji igara i igračaka odabrana su tri najbolja projekta.

Projekt „Uživaj u svijetu, spasi planet” stručni žiri odabrao je kao pobjednika u kategoriji „1. do 4. razreda osnovne škole” koji su izradili učenici OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici. U kategoriji „5. do 8. školskog razreda“ projekt „Digitalna igra(čka) pčela“ pobjednikom je proglašena udruga „Vjetar u jedra“ iz Zagreba. Projekt „Arduino MKR1000 Klavier“ IT kluba KRIK iz Krapine pobijedio je u kategoriji "Srednja škola".

Kreativni natječaj „Digitalna igra(čka)“ trajao je od 18. siječnja do 23. ožujka 2021. i bio je otvoren za institucije koje su sudjelovale u projektu prikupljanja sredstava „Generation NOW“ u školskoj godini 2020./2021. Učenici su radili s Neuron i Arduino IoT kompletima koji su im bili dostupni za projekte.

  • Projekt „Uživaj u svijetu, spasi planet” – OŠ Fra Ante Gnječa, Staševica
  • Projekt „Digitalna igra(čka) pčela“ – udruga „Vjetar u jedra“, Zagreb
  • Projekt „Arduino MKR1000 Klavier“ – IT klub KRIK, Krapina

Projekt prikupljanja sredstava „Generation NOW“ pokrenut je petu godinu zaredom kako bi mladima na raspolaganje stavio najmodernije obrazovne metode te im pomogao u daljnjem razvoju kreativnosti i inovativnog duha koristeći najnoviju tehnologiju.

Najbolji projektni doprinosi na kreativnom natječaju odabrao je stručni žiri:

  • Igor Vukasović, voditelj odjela komunikacija u poduzeću Hrvatski Telekom i predsjednik žirija
  • Paolo Zenzerović, voditelj operacija u Institutu za osnaživanje i inovacije mladih
  • Boris Drilo, član Uprave, CTO i CIO u Hrvatskom Telekomu.
  • Ana Džepina, viša savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
  • Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i informatike Sveučilišta u Zagrebu
  • Vuk Vuković, izvršni direktor Oraclum Intelligence Systems
  • Lidija Kralj, predstavnica Udruge pedagoga

Hrvatski Telekom nudi „Internet bez granica“ za digitalne nomade

Jedna od velikih prednosti današnje tehnologije sastoji se od toga što ne morate nužno raditi za stolom, u uredu ili čak u određenoj zemlji da biste mogli raditi svoj posao. Laptop, tablet ili pametni telefon i pouzdana internetska veza su sve što je korisnicima potrebno za rad s bilo kojeg mjesta na svijetu. Hrvatska je za to izvrsna.

Hrvatski Telekom sastavio je jednostavnu ponudu paketa „Internet bez granica“ koja pruža izvrsne uvjete za rad brzo rastućoj zajednici digitalnih nomada. Digitalni nomadi mogu naručiti ovu paketnu ponudu putom Website a zatim dobiti odgovarajuću SIM karticu na željenu adresu. Za duži boravak u Hrvatskoj korisnici mogu u svakom trenutku nadoplatiti svoj račun karticom.

Jednostavnost korištenja i činjenica da nije potrebna nikakva ugovorna obveza čini „Internet bez granica“ idealnim rješenjem za sve digitalne nomade koji su stalno u pokretu. Inicijalno se može aktivirati po cijeni od 85 kuna za jedan tjedan. Ova tjedna ponuda uključuje sedam dana neograničenog korištenja interneta. SIM kartica se aktivira kada prvi put pristupite Internetu, a odmah nakon aktivacije internet možete koristiti neograničeno. Za svako dodatno ponovno aktiviranje opcije „Flat Surf“ korisnici ostvaruju popust od 20 kuna, pa cijena iznosi 60 kuna tjedno. Cijena maksimalnog jednokratnog dopunjavanja iznosi000 kuna - dovoljno je za nešto više od osam mjeseci.

Procjenjuje se da u svijetu postoji oko 4,8 milijuna ljudi koji su na ovaj ili onaj način odlučili biti digitalni nomadi, a 17 milijuna to žele. Hrvatski Telekom svjestan je zahtjeva koje postavlja takav stil života. To uključuje mobilnost, fleksibilnost, samostalno raspoređivanje vremena i slobodan izbor mjesta rada. Hrvatski Telekom želi digitalnim nomadima omogućiti brzu i stabilnu internetsku vezu, bilo kada i bilo gdje, kako je potrebno za njihov rad.

Uvijek smo svjesni razvoja tržišta i potreba naših korisnika. Ponuda „Internet bez granica“ naše je rješenje za olakšavanje rada digitalnim nomadima koji već borave u Hrvatskoj i onima koji Hrvatsku doživljavaju kao mjesto rada. Omogućuje pristup jednoj od deset najbržih mobilnih mreža na svijetu i čini Hrvatsku izvrsnom lokacijom.

Donacije kao dio hrvatske inicijative „Generation Together“

Nacionalni projekt „Generation Together“ prosvijećen digitalnom obrazovanju starijih građana pokrenuo je Hrvatski Telekom u suradnji s volonterskim centrom Zagreb i sada ide u drugu fazu. Hrvatski Telekom prošle je godine donirao tablete i besplatan pristup internetu za još 28 domova umirovljenika diljem Hrvatske.

Projekt „Generation Together“ dio je šireg CR koncepta „U dobrim rukama“. U prvoj fazi Hrvatski Telekom donirao je tablete za 15 domova umirovljenika. U 2020. godini štićenici domova za umirovljenike također su prošli obuku o korištenju digitalnih alata - i.o. kako postaviti WhatsApp vide opozive kako bi mogli ostati u kontaktu s obitelji i prijateljima. U projektu su sudjelovali i članovi kluba volontera HT skupine. 

Tijekom pandemije COVID-19 Hrvatski Telekom pokrenuo je hrvatsku inicijativu „Generation Together“. Uz pomoć tehnologije možemo našim starijim sugrađanima pokazati da nisu sami. Digitalni program obuke za starije osobe se nastavlja i pridonosi provedbi našeg cilja stvaranja inkluzivnog svijeta za sve.

U partnerstvu s volonterskim centrom Zagreb, Hrvatski Telekom nastavlja razvijati edukativne video zapise koji se kontinuirano ažuriraju i objavljuju putem službenih kanala Hrvatskog Telekoma i ostalih interesnih strana.

Pobjednik natječaja Hrvatskog Telekoma „Generation NOW“

Hrvatski Telekom i Institut za osnaživanje i inovativnost mladih (IRIM) proglasili su pobjednike natječaja „Generation NOW“ 2021. U sklopu ovog projekta mladima se dijele znanja iz MINT img predmeta i digitalne vještine. Obim donacija je 700 000 kuna godišnje.

Projekt „Restoran prijateljstva” stručni žiri odabrao je kao pobjednika u kategoriji „1. do 4. razreda osnovne škole“ koji su razvili učenici OŠ Tučepi, dok je u kategoriji „5. do 8. školskog razreda“ projekt „LED PAD“ OŠ Malešnica iz Zagreba zauzeo prvo mjesto. Pobjednik u kategoriji „Srednja škola“ bio je „Projekt Bionica“ IT kluba KRIK iz Krapine.

Projekt „Restoran prijateljstva“ predstavlja restoran budućnosti s robotskom uslugom. Prehrambene potrebe gostiju bilježe se neuronskom elektronikom, a energiju osiguravaju solarne i vjetro elektrane. „LED PAD“ je zabavna igra koja vam omogućuje da aktivno poboljšate svoje reflekse. Sastoji se od vertikalne interaktivne ploče s 30 tipki i 30 pripadajućih LED dioda povezanih na Arduino mikrokontroler. U „Projekt Bionica“ pokreti ruke robota kontrolirani su gestama ljudske ruke. Pomoću senzora Leap Motion i posebnog računalnog softvera pokreti ljudske ruke prenose se na robotsku ruku.

Na prošlogodišnjem natječaju sudjelovali su vrhunski mladi timovi uz podršku angažiranih mentora. Rezultat: mnogi sofisticirani projekti koji su pokazali veliku kreativnost sudionika. S „Generation NOW“ želimo kod male djece pobuditi zanimanje za MINT predmete. Veliko nam je zadovoljstvo što im možemo pomoći da ostvare svoj puni potencijal i steknu važne digitalne vještine.

Na natječaju su mogle sudjelovati sve obrazovne i neprofitne institucije koje promoviraju MINT oblast. Sudionicima su podršku pružili stručnjaci iz partnerske institucije projekta, Instituta za osnaživanje i inovacije mladih (IRIM). Hrvatski Telekom opremio je sve sudionike najnovijom tehnologijom, omogućio im besplatan pristup internetu uz besplatan podatkovni promet te im pružio financijsku potporu. Rezultati su bili inovativni projekti budućih MINT stručnjaka.

Tijekom protekle godine Institut za osnaživanje i inovacije mladih u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom dodao je 75 novih institucija u donacijski program „Generation NOW“ te podržao prethodno uključene institucije u IoT projekte. Ukupno je u projektu tijekom školske godine aktivno sudjelovalo više od 180 institucija. Svi mentori u institucijama prošli su obuku za Arduino, najpopularniju svjetsku platformu za integraciju projekata samostalne izgradnje u elektronici, automatizaciji, robotici i tehnologiji općenito. Ovako osposobljeni mentori prenijeli su svoja znanja učenicima koji su potom razvijali vlastite projekte i pritom stekli MINT i druge digitalne vještine potrebne za rad i privatni život u današnjem digitalnom svijetu.

Mehr... Alle News